Expoziții notabile în 2023
Paris, Londra, Viena și Amsterdam sunt câteva dintre orașele europene care vor găzdui în 2023 unele dintre cele mai importante expoziții de artă ale anului, unul care va sta și sub semnul lui Pablo Picasso, de la moartea căruia se împlinesc 50 de ani. Artistul de origine spaniolă va fi comemorat prin zeci de show-uri, inclusiv la București.
Lista este completată de sute de târguri de artă găzduite pe toate continentele. Între acestea, Art Basel, Art SG, Frieze și JustMad.
Claude Monet – Joan Mitchell
Fondation Louis Vuitton, Paris – până pe 27 februarie 2023
Un „dialog” între aproximativ 60 de picturi emblematice ale impresionistului Claude Monet din secolul al XIX-lea și ale expresionistei abstracte Joan Mitchell din secolul al XX-lea, care evidențiază obiectivele și viziunile lor artistice similare.
LuYang – „Vibratory Field”
Kunsthalle Basel, Basel, 20 ianuarie – 21 mai 2023
„Vibratory Field”, prima expoziție în Elveția a vizionarei artiste născută la Shanghai, va cuprinde o serie de lucrări ce variază de la animații video, avataruri la jocuri video. Potrivit organizatorilor, expoziția este „un cosmos spectaculos generat pe calculator”, ceea ce îi conferă un spațiu binemeritat. Lucrări ale artistei au fost expuse în 2022 la Bienala de la Veneția, însă marginalizate.
Hockney – „Bigger and Closer”
Lightroom, Londra, 25 ianuarie – 23 aprilie 2023
„David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away)” reprezintă retrospectiva a șase decenii de carieră a unuia dintre cei mai importanți artiști englezi. Folosind proiecții de mari dimensiuni într-un spațiu nou și remarcabil, David Hockney poartă vizitatorul într-o călătorie personală prin cei șaizeci de ani de artă ai săi. Pereții sălii Lightroom și sistemul de sunet revoluționar permit experimentarea lumii prin ochii lui Hockney. Fascinația sa de o viață întreagă față de posibilitățile noilor media își găsește o expresie inedită într-un adevărat spectacol, după cum este prezentată expoziția.
„Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse…”
Belvedere, Viena, 3 februarie – 29 mai 2023
Belvedere din Viena și Muzeul Van Gogh din Amsterdam au demarat în 2015 o colaborare cu scopul de a afla ce lucrări l-ar fi putut influența pe artistul modern vienez Gustav Klimt, pentru a urmări exact cum a ajuns arta modernă la Viena la începutul secolului. De la expoziții majore la colecții private mai mici, cercetătorii au săpat adânc în istorie și în referințe pentru a reface urmele lui Klimt. Această expoziție din 2023 ar trebui să fie un rezultat al acestui proiect comun de cercetare; se preconizează că va include aproximativ 90 de picturi, desene și sculpturi ale lui Klimt, alături de lucrări ale unor artiști precum Monet, Rodin, van Gogh și Matisse, care l-au inspirat. Expoziția marchează cea de-a 300-a aniversare a Belvedere.
Vermeer
Rijksmuseum, Amsterdam, 10 februarie – 4 iulie 2023
Cu puțin peste 30 de tablouri atribuite universal, majoritatea de mici dimensiuni și care cer să fie privite de aproape, arta lui Johannes Vermeer (1632 – 1675) nu se pretează la o abordare de tip blockbuster. Cea mai recentă expoziție majoră a artei sale în Olanda a fost afectată de o atmosferă febrilă, de aglomerație și de dispute în fața interioarelor și alegoriilor sale liniștite și contemplative. Având în vedere fragilitatea lucrărilor și dificultățile de achiziționare a împrumuturilor, aceasta este o ocazie rară de a vedea laolaltă 28 dintre lucrările lui.
Donatello: Sculpting the Renaissance
V&A, Londra, 11 februarie – 11 iunie 2023
Sculptorul care a uimit Florența secolului al XV-lea este în prim plan din nou. Homosexualitatea lui Donatello este atestată de surse renascentiste, precum și de modul în care vedea nudul masculin, iar artistul a fost apreciat de familia Medici. Greutatea și subtilitatea artei sale străbate simțurile și sufletul, făcând această expoziție una dintre cele mai importante ale anului.
Martin Wong – „Malicious Mischief”
KW Institute for Contemporary Art, Berlin, 25 februarie – 14 mai 2023
Martin Wong s-a făcut remarcat prin picturile sale dens populate care pun în scenă homosexualitatea, comunitățile marginale și realitățile sociale pe fondul peisajelor urbane. Mai puțin cunoscut în Europa, acum regretatul artist beneficiază de o retrospectivă cuprinzătoare și itinerantă. „Malicious Mischief” cuprinde lucrări de la începutul carierei lui, din anii 1960 în California, din cea mai faimoasă perioadă în care a pictat, la New York, în anii 1980, și culminează cu ultimele sale lucrări realizate înainte de a muri de SIDA. Expoziția va ajunge la Camden Arts Center (7 iulie – 17 septembrie 2023), apoi la Stedelijk Museum din Amsterdam (noiembrie 2023 – februarie 2024).
Manet/ Degas
Musée d’Orsay, Paris, 28 martie – 23 iulie 2023
O explorare a diferențelor și chiar a conflictelor în ceea ce privește descrierea modernității în operele llui Édouard Manet și Edgar Degas create între anii 1860 și 1880.
Michel Majerus – „Sinnmachine”
Mudam Luxembourg, Luxembourg, 31 martie – 1 octombrie 2023
După 20 de ani de la decesul prematur al artistului, interesul pentru artist s-a menținut. O expoziție esențială va avea loc la MUDAM din Luxemburg, țara de origine a lui Majerus. „Sinnmachine”, care înseamnă mașină de simțuri în limba germană, va cuprinde picturi timpurii ale artistului și materiale de arhivă rar prezentate, inclusiv caiete de notițe, colecția sa de cărți și reviste, precum și casete video – scopul fiind acela de a construi o imagine completă a modului în care Majerus privea și simțea lumea din jurul său.
Sarah Bernhardt
Petit Palais, Paris, 14 aprilie – 27 august 2023
Simbol al epocii sale, la Paris, o expoziție marchează centenarul morții actriței Sarah Bernhardt, reunind aproximativ 400 de obiecte care redau povestea vieții ei captivante, atât ca personaj de scenă – prin costume, afișe și picturi – cât și ca femeie aflată în centrul unei rețele largi de artiști și intelectuali proeminenți – prin fotografii, obiecte personale și chiar propriile opere de artă. Printre cele mai importante lucrări se numără un portret strălucitor al actriței la vârsta de 32 de ani, realizat de prietenul ei Georges Clairin.
Liverpool Biennial, uMoya – „The Sacred Return of Lost Things”
Liverpool, 10 iunie – 17 septembrie 2023
Cea de-a 12-a ediție a Bienalei de la Liverpool, cu tema uMoya – cuvânt din limba Zulu pentru spirit, respirație, aer, climă și vânt – se va axa pe forme ancestrale și indigene de cunoaștere, înțelepciune și vindecare. Tema are la bază istoria orașului Liverpool, în special cum mediul de aici a avut de suferit sub colonialism. Curatoriată de Khanyisile Mbongwa, bienala are loc în mai multe spații din oraș, iar mai mult de 30 de artiști și colective, de la Brook Andrew (care a condus Bienala de la Sydney din 2020) la Julien Creuzet (care va reprezenta Franța la Bienala de la Veneția din 2024), vor răspunde cu lucrări temei alese.
Yayoi Kusama – „You, Me and the Balloons”
Factory International, Manchester, 29 iunie – 28 august 2023
„You, Me and the Balloons” (foto), prima mare expoziție imersivă dedicată operelor gonflabile ale celebrei artiste japoneze Yayoi Kusama, va fi un eveniment important pentru Factory International, centru cultural care se va deschide în iunie la Manchester, în Marea Britanie. Întinzându-se pe o suprafață de 43.800 de metri pătrați, noul spațiu proiectat de firma de arhitectură OMA este cel mai mare proiect cultural național finanțat din fonduri publice care se va deschide în Marea Britanie de la Tate Modern, în 2000. Noua expoziție Kusama va cuprinde lucrări de peste 33 de metri înălțime care urmăresc practica artistei în arta gonflabilă.
Paula Rego: Crivelli’s Garden
National Gallery, Londra, 20 iulie – 29 octmbrie 2023
Regretata pictoriță figurativă Paula Rego a lăsat o moștenire unică la National Gallery – o pictură murală care face parte din structura locului. Ea a fost și prima artistă asociată a Galeriei Naționale și a aprofundat colecția acesteia, inclusiv operele lui Carlo Crivelli, obsedat de fructe.
Marina Abramović
Royal Academy, Londra, 23 septembrie – 10 decembrie 2023
O retrospectivă a 50 de ani de lucrări performative și conceptuale, multe repuse în scenă de artiști mai tineri, cuprinde și lucrări noi, realizate special.
Women in Revolt! Art, Activism and the Women’s Movement in the UK 1970-90
Tate Britain, Londra, 8 noiembrie 2023 – 7 aprilie 2024
Cuprinzând lucrări semnate de mai mult de 100 de artiste, „Women in Revolt!” urmărește evoluția artei și a colectivității într-o perioadă de frământări și rezistență.
Aceasta este o expoziție cu povești nespuse. Mișcarea de eliberare a femeilor, Greenham Common și mișcările pacifistă, punk și Rock Against Racism, pandemia de SIDA și Secțiunea 28 constituie fundalul. Această expoziție este cea mai apropiată de un studiu al artei feministe din Marea Britanie și include de la pictură la performance, film și sculptură.
Anul Picasso
Pe 8 aprilie 2023 se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso. Pentru a-l comemora, Franța și Spania au decis să declare 2023 Anul Picasso și să organizeze 42 de expoziții și evenimente în mai mult de 30 de instituții din Europa și Statele Unite.
Aproximativ 100 de lucrări semnate de Pablo Picasso și de artiști români influențați de maestrul spaniol se vor regăsi în expoziția „Efectul Picasso”, deschisă la MARe / Muzeul de Artă Recentă din București ca parte a evenimentelor care vor marca jumătate de secol de la moartea celui mai faimos artist al artei moderne.
Patruzeci și două de evenimente vor fi organizate de 38 de instituții internaționale, în perioada 2023 – 2024, sub patronajul președintelui francez Emmanuel Macron și a lui Bernard Picasso, nepotul artistului.
„Efectul Picasso” va fi deschisă la București în perioada 25 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024. Vor fi prezentate 46 de lucrări de Pablo Picasso de la Muzeul Picasso din Paris și 50 de lucrări de artiști români influențați de Picasso, printre care: Alexandru Tzipoia, Corneliu Baba, Constantin Piliuță, Florin Mitroi, Horia Bernea, Sorin Ilfoveanu, Henri Mavrodin, Ion Grigorescu, Octav Grigorescu, Valeriu Mladin, Dumitru Gorzo, Victor Man, Alexandru Rădvan, Mircea Suciu, Marius Bercea și Șerban Savu.