Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Faimosul Chelsea Hotel din New York, casă pentru numeroși artiști, este subiectul unui documentar
dreaming walls inside chelsea hotel ©clindoeilfilms

Faimosul Chelsea Hotel din New York, casă pentru numeroși artiști, este subiectul unui documentar

Faimosul Chelsea Hotel din New York, casă pentru numeroși artiști plastici, scriitori, cineaști și muzicieni, este subiectul unui documentar lansat pe 8 iulie.

„Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel” este un omagiu adus spiritului locului și oamenilor care au trăit acolo, dar și un portret al New York-ului.

Sunt prezentate atât epoca de glorie, cât și perioada renovărilor care păreau că nu se vor încheia și care au dat peste cap un deceniu viețile rezidenților.

Hotelul, finalizat în 1885, în care au locuit mulți ani unii ca Robert Mapplethorpe, Patti Smith, Dylan Thomas, Janis Joplin, Arthur Miller, Nikki de Saint Phalle, Madonna, Mark Twain și Christo și Jeanne-Claude este personaj principal în filmul regizat de Amélie van Elmbt și Maya Duverdier.

Stanley Bard – cel care a ținut vie energia creativă din hotel

Regizoarele au explorat clădirea în 2018, când Van Elmbt își prezenta primul lungmetraj în apropiere, în timpul Festivalului de Film Tribeca.

Chelsea, renumit în zona artelor, încă avea câțiva locatari. Unul dintre ei, vârstnica Merle Lister, dansatoare și coregrafă. Aparent, ea a petrecut mult timp în holul și pe scările hotelului unde cândva susținea reprezentații, iar în film își spune povestea. De fapt, istoria ei și cea a locului se întrepătrund de cele mai multe ori.

Regizoarele au întâlnit însă, în timpul realizării filmului, mai multe figuri creative. „Toți acei oameni uimitori ce locuiau acolo, în mijlocul nebuniei lucrărilor – ne-am gândit că trebuie să documentăm asta”, a spus Van Elmbt.

În majoritatea filmărilor de arhivă apare Stanley Bard, care a fost mult timp managerul hotelului și care a murit în 2017. „El era sufletul hotelului. Chiar a curatoriat locul și le-a permis acelor oameni fără bani să intre și să creeze”, a mai spus Van Elmbt.

Regizoarele au primit însă sprijin și din partea noilor proprietari, iar ceea ce părea un proiect început din curiozitate a devenit un lungmetraj al cărui producător executiv este Martin Scorsese.

Chelsea a fost redeschis într-o oarecare măsură, în primăvară, cu doar 44 de apartamente disponibile.

Lungmetrajul a avut premiera mondială luna trecută, la Tribeca.