Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Liliane Lijn, creator cinetic, redă lumea în lumină și energie
liliane lijn, koan cuts iv

Femei în artă – Liliane Lijn, creator cinetic, redă lumea în lumină și energie

Liliane Lijn, pictoriță și sculptoriță influențată în arta sa de cel de-al doilea val de feminism și de propriile experiențe, este prima artistă care a lucrat cu text cinetic („poeme mobile”) și, cel mai probabil, prima artistă care a expus o lucrare ce încorporează un motor electric.

Lijn, născută în 1939 la New York și stabilită la Londra din 1966, este recunoscută pentru utilizarea inovativă a tehnologiei în artă, pentru combinarea materialelor industriale cu procesele artistice. Pionier în privința interacțiunii dintre artă, știință, tehnologie, filozofie orientală și mitologie feminină, ea este cunoscută pentru seria „Koan”.

Alegând să vadă lumea „în termeni de lumină și energie”, Lijn s-a concentrat asupra formei umane și asupra corpului feminin. În sculpturile ei din anii 1980, artista înfățișează arhetipuri futuriste și feminine, care sunt parțial mașinării, parțial animale și parțial plante, realizate din pene moi, fibre sintetice și materiale industriale. Aceste lucrări reflectă explorarea continuă a artistei privind o nouă formă a femininului.

hdk, liliane lijn, arise alive, foto maximilian geuter

Liliane Lijn, „Arise Alive”, foto: Maximilian Geuter

O expoziție cu lucrări sculpturale realizate de ea în anii 1980 și creații de la sfârșitul anilor 1950 până în prezent, intitulată „Arise Alive”, este în desfășurare la Haus der Kunst din Munchen până la 22 septembrie 2024. Aceasta este prima expoziție personală instituțională de asemenea anvergură în care artista Liliane Lijn își prezintă picturile, desenele, sculpturile, filmele și instalațiile.

liliane lijn, foto maximilian geuter

imagine din expoziția „Arise Alive” – Liliane Lijn, foto: Maximilian Geuter

De la New York la Londra, via Paris și Grecia

Liliane Lijn a studiat arheologia și istoria artei la Paris, în 1958, a început să experimenteze cu mișcarea și lumina la New York, la începutul anilor 1960, când era artist rezident la o fabrică de mase plastice, experimentând cu focul și acizii. A lucrat cu lumina, poezia, mișcarea și lichidele. Prima expoziție personală la Paris a fost organizată în 1963, în capitala franceză prezentând primele lucrări cinetice de lumină și Poem Machines. În perioada 1964 – 1966, a trăit în Grecia, unde s-a folosit de forțe naturale pentru a crea sculpturi.
Lijn s-a stabilit, în 1966, la Londra.

Lucrările ei fac parte inclusiv din Colecția Guvernului Britanic, iar o primă expoziție personală importantă în capitala regatului a avut loc la Serpentine Gallery în 1976 și o expoziție itinerantă a Arts Council cu lucrări ale ei a fost organizată în 1977.

Artista a fost mereu interesată de dezvoltarea limbajului, de colaborarea între discipline și de realizarea unei arte interactive, la care privitorul poate participa.

Fotografie principală: „Koan Cuts IV”, de Liliane Lijn