Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Shirin Neshat și prezența feminină într-o cultură dominată de bărbați
neshat shirin, courtesy of gladstone gallery, new york

Femei în artă – Shirin Neshat și prezența feminină într-o cultură dominată de bărbați

Shirin Neshat este artistă și regizoare de origine iraniană care trăiește la New York. Printre primele lucrări fotografice ale ei se numără seria „Women of Allah” (1993-1997), care a explorat problematica genului în relație cu fundamentalismul și militantismul islamic. Lucrările ei video ulterioare s-au îndepărtat de conținutul sau critica politică evidentă în favoarea unor imagini și narațiuni mai poetice. În practica sa, artista folosește imagini poetice pentru a aborda teme legate de gen și societate, individ și colectiv și relația dintre trecut și prezent, prin prisma experiențelor sale de apartenență și exil.

Shirin Neshat, născută în 1957, la Qazvin, a părăsit Iranul pentru a studia arta în Los Angeles, în 1974, înainte de Revoluția Islamică din Iran. S-a întors în 1990 și a început să se fotografieze purtând chadorul sau vălul. În 1983, legea islamică a dictat purtarea chadorului pentru femei. O mare parte din lucrările lui Neshat examinează implicațiile fizice, emoționale și culturale ale femeilor cu văl în Iran.

Lucrările ei, care nu au fost niciodată expuse în Iran, subliniază în esență prezența feminină într-o cultură dominată de bărbați. În filmele și fotografiile ei, privirea feminină devine un instrument puternic și periculos de comunicare.

shirin neshat, women of allah

Fotografie din seria „Women of Allah”, de Shirin Neshat

Premiată la Veneția

În 1999, a câștigat premiul celei de-a 48-a ediții a Bienalei de la Veneția pentru filmul său „Turbulent”, care pune în contrast un bărbat care cântă în fața unui public format numai din bărbați cu o femeie care cântă într-o sală de concert goală.

Lucrările ei au fost prezentate în toată Europa și în Statele Unite. În prezent locuiește la New York, iar majoritatea lucrărilor ei sunt filmate în Maroc, Turcia și Statele Unite.

A organizat numeroase expoziții personale la muzee din întreaga lume, printre care Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington D.C.; Stedelijk Museum, Amsterdam; Serpentine Gallery, Londra; Hamburger Bahnhof, Berlin; și Musée d’art contemporain de Montréal.
O retrospectivă majoră a lucrărilor sale a fost organizată la Detroit Institute of Arts în 2013.

În 2009, Shirin Neshat a regizat primul său lungmetraj, „Women Without Men”, care a primit premiul Leul de Argint pentru regie la cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția. La același festival, a lansat și „Land of Dreams” (2021).