Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2022 prezintă: 800 de spectacole de circ, teatru, expoziții, concerte
fits1

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2022 prezintă: 800 de spectacole de circ, teatru, expoziții, concerte

Mai mult de 3.300 de participanţi sunt aşteptaţi anul acesta la cele 800 de evenimente –  circ contemporan, dans sau teatru, expoziții, conferinţe şi concerte, evenimente speciale şi întâlniri memorabile – programate în 80 de spaţii de joc ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) care va avea loc în perioada 24 iunie – 3 iulie.

Spectacol de drone, în deschidere

Anul acesta, două spectacole de lumini cu drone multi-senzoriale care vor crea o simfonie de lumină pe cerul nopții, deasupra Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, va deschide ediția a 29-a a evenimentului.

Realizat de echipa EVSKY, spectacolul intitulat #findBEAUTY, constituie o premieră în istoria FITS şi înlocuieşte celebrele focuri de artificii care au luminat cerul la ediţiile anterioare.

Companii de dans din Israel, Spania, Germania, Franța sau Italia aduc la Sibiu unele dintre cele mai apreciate creații din domeniu la nivel mondial.

fits

Kibbutz Contemporary Dance Company din Israel prezintă spectacolul „Nevoia de mângâiere”, coregrafia, scenografia și luminile fiind semnate de Rami Be’er.
„O creație extraordinară a unui artist cu experiență și a unui maestru al artei. Nivelul tehnic al companiei este excepțional!”, scria criticul Ruth Eshel, referindu-se la acest spectacol. Este programat în 27 iunie, de la ora 22:00 și în 28 iunie, de la ora 18:00, la  Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit – Sala Faust.

Jesús Carmona Dance Company vine la Sibiu cu spectacolul „Mai sus!”.  Reprezentațiile sunt programate în 2 iulie, ora 21:00 și în 03 iulie, ora 18:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”. Cea de-a doua reprezentație va fi transmisă și online.

Noa Wertheim semnează coregrafia spectacolului „Grădina Paradisului”, al Vertigo Dance Company din Israel. Creația este o operă de artă în care trupul se contopește cu straturile sale spirituale lăuntrice, cu interiorul fiecărei ființe, fiecărui dansator, în timp ce se împletește cu o țesătură cunoscută. Spectacolul va avea loc în 29 iunie, la ora 18:00, și în 30 iunie la ora 17:00, la Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit – Sala Faust. Cea de-a doua reprezentație poate fi urmărită și online.

În programul FITS 2022 figurează și multe alte spectacole de dans, atât în sălile de spectacole, cât și în spațiile deschise. Publicul poate cumpăra bilete și poate consulta programul complet pe site-ulsibfest.ro și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.

Perjovschi continuă proiectul „Cerul de magneți”

FITS și artistul Dan Perjovschi continuă și la această ediție proiectul „Cerul de magneți”, început în 2018.

Iubitorii teatrului și ai FITS care vor să contribuie la noua instalație pot trimite magneți aduși din călătorii pe adresa Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu: Sibiu, Bvd. Corneliu Coposu nr. 2, 550245, cu mențiunea „Cer de magneți”.

De asemenea, cei care ajung la Sibiu anul acesta pot lăsa la intrarea în teatru magneții, într-o cutie poștală instalată special pentru acest proiect.

„Vă rugăm să ne trimiteți un magnet-două din locurile pe care le-ați vizitat în țară sau în lume sau din locurile în care veți merge în acest an. Cei mai ok ar fi magneții cu numele orașului-stațiunii muzeului, pentru că e preferabil ca scrisul să fie lizibil de la distanță. Dar, până la urmă, orice magnet e binevenit. Dacă aveți deja magneți pe frigider, amintiri mișto din anii trecuți, renunțați măcar la unul… vă vom fi recunoscători. Notați numele pe plic, vom face o listă de sponsori unici”, a declarat Dan Perjovschi.

Festivalul Statuilor Vivante și secțiune VR

Festivalul Statuilor Vivante, o nouă secțiune inclusă în programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, va oferi publicului 40 de reprezentații ale celor cinci spectacole din cadrul Proiectului „Moștenirea”, realizat de Mihai Mălaimare.

În secțiunea dedicată realităţii virtuale prezintă „TrioMix”, regia şi coregrafia semnate de Gigi Căciuleanu, un spectacol în care publicul pătrunde efectiv în spaţiul de dans, identificându-se cu camera de filmat, pentru că nu există unghi ascuns pentru cel care priveşte. Creaţia este un nou mod de a prezenta dansul, în realitatea virtuală.

Laetiția Casta, supermodel de talie mondială, dar și o apreciată actriță, vine la FITS cu spectacolul Clara Haskil în care interpretează magistral rolul celebrei pianiste de origine română.

Concerte la FITS

Sunt programate concerte de muzică prebarocă și barocă, rock, în Piața Mare din Sibiu, alături de Holograf, Cargo și Horia Brenciu.

Din Austria vin Madame Pompadour, din Portugalia fado va cânta Mónica Jesus, dar și Pedro Jóia & Miguel Ramos.

La această a 29-a ediție, cei care se vor alătura stelelor de pe Aleea Celebrității sunt: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski, Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară între 24 iunie și 3 iulie și tema ediției din acest an este „Frumusețe”.