Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane de Iser, Pallady și Atodiresei, la Muzeul de Artă Constanța
forma feminina, muzeul de arta constanta

Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane de Iser, Pallady și Atodiresei, la Muzeul de Artă Constanța

Expoziția „Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane”, ce reunește 40 de lucrări de grafică pe care Muzeul de Artă Constanța le deține în patrimoniu grație a două donații importante – a magistratului Ioan Dumitrescu și a artistului Cezar Atodiresei – va fi deschisă în perioada 11 ianuarie – 28 februarie 2023.

Dintre lucrările expuse, 20 sunt semnate de artiștii Iosif Iser, Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi, Iosif Rosembluth, Miliţa Petraşcu, Aurel Băeşu și Ion Anestin. Acestea fac parte din colecția de 83 de lucrări de pictură și grafică care a intrat în vara anului 2020 în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța, la dorința expresă a magistratului bucureștean Ioan Dumitrescu, adusă la îndeplinire de executorii săi testamentari. Magistratul Ioan Dumitrescu, după ce a vizitat toate muzeele din România, a hotărât, fiind deja la vârsta senectuții, să doneze lucrările colecționate de-a lungul vieții sale muzeului de artă constănțean.

Lucrări de Atodiresei donate în noiembrie 2022, expuse în premieră la Constanța

Cezar Atodiresei este artistul care semnează celelalte 20 de lucrări prezentate în expoziție. Acestea fac parte dintr-o colecție formată din 80 de lucrări, 20 de pictură și 60 desene, donată Muzeului de Artă Constanța de fratele artistului, Gelu Atodiresei, în noiembrie 2022, ca urmare a dorinței artistului Cezar Atodiresei, care în timpul vieții a luat decizia de a ceda o parte din lucrările sale instituţiei de cultură de la malul mării.

Cezar Atodiresei s-a născut în anul 1954, la Drăgușeni, județul Suceava, iar în 1986 a absolvit Secția de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, fiind șef de promoție. În 1990, artistul a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și asistent universitar în cadrul Academiei de Arte București, iar în anul 2006 a obținut titlul de Doctor în Arte Vizuale, la Universitatea Națională de Arte București.

Atodiresei a desfășurat o bogată și impresionantă activitate artistică și publicistică, participând la numeroase expoziții în țară și în străinătate și publicând cărți și articole de specialitate. Lucrări ale lui se regăsesc în colecții de stat și particulare din România, Spania, Polonia, Germania, Belgia, Franța și Statele Unite.

Expoziția „Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane” face parte din proiectul anual „Muzeul din depozit”, care a debutat în anul 2015 și care constă în expunerea temporară a unor lucrări din depozitul muzeului, păstrate în condiții speciale, conform normelor de conservare.