Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Forţa feminină, de la puterea divină la cea demonică, ilustrată într-o expoziţie istorică la British Museum

Forţa feminină, de la puterea divină la cea demonică, ilustrată într-o expoziţie istorică la British Museum

O expoziție dedicată documentării energiei feminine de-a lungul timpului va fi deschisă la British Museum între 19 mai şi 25 septembrie.

De altfel, arată organizatorii, este primul eveniment de acest gen, care are o abordare interculturală privind influenţa profundă a femininului în viaţa spirituală în lume şi în istorie.

Printre personajele expoziţiei din muzeul londonez se numără cele considerate vrăjitoare, zeiţe şi demonii din vechile poveşti cu aer mistic.

Expoziţia „Feminine power: the divine to the demonic” de la British Museum încearcă să găsească răspunsuri la diferite întrebări. Unele dintre acestea ar fi „Cum este văzută feminitatea, în funcţie de cultură?” și „Cum a fost percepută autoritatea feminină în societăţile antice?”.

Măştile asociate acestor practici, prezentate la British Museum, au o vechime de până la 5.000 de ani.

„De la înţelepciune şi pasiune, la război, justiţie şi compasiune – expresiile variate ale puterilor feminine exprimate în lume ne fac să ne gândim la modul în care percepem acum feminitatea şi identitatea de gen”, arată reprezentanţii muzeului londonez.

Figurile feminine se regăsesc în zeiţe care ilustrează în acelaşi timp forţa de distrugere şi compasiunea, care sunt, simultan, războinice şi mame iubitoare. British Museum va găzdui statui, totemuri şi lucrări de artă care ilustrează toate aceste roluri, pentru a arăta forţa feminină „feroce, frumoasă, creativă sau diabolică” şi rolul său de-a lungul timpului.

Credit foto: British Museum