Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Franţa îl suspendă pe fostul director al Muzeului Luvru, implicat într-o anchetă internaţională, din funcţia de ambasador pentru patrimoniul cultural
muzeul luvru

Franţa îl suspendă pe fostul director al Muzeului Luvru, implicat într-o anchetă internaţională, din funcţia de ambasador pentru patrimoniul cultural

Franţa îl suspendă pe fostul director al Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, implicat într-o anchetă privind traficul cu antichităţi, din funcţia de ambasador pentru patrimoniul cultural, informează artnet.com.

În acelaşi timp, ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a anunţat formarea unui grup care să lupte împotriva traficului de antichităţi.

Martinez este acuzat că ar fi fost complice la fraudă şi spălare de bani în cazul traficului cu obiecte antice din Egipt, care au fost cumpărate de Luvru Abu Dhabi. Avocaţii acestuia au negat toate acuzaţiile.

Până la suspendarea din funcţie, Martinez reprezenta Franţa la cel mai înalt nivel în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul patrimoniului. O componentă a funcţiei sale era combaterea traficului cu obiecte de artă. În perioada 2013- 2021 a fost director al Muzeului Luvru.

De altfel, muzeele Luvru din Paris şi Abu Dhabi sunt părţi civile în această anchetă.

Un grup francez de tip „task force” împotriva traficului cu artă

Cei desemnaţi să facă parte din acest grup vor analiza în ce context legislativ au fost cumpărate diverse opere de artă, iar un raport în acest sens va fi publicat în curând.

Punctele de interes sunt „ameninţările privind provenienţa bunurilor culturale, care este foarte sofisticată şi greu de contracarat”, a arătat Rima Abdul Malak.

Din acest grup strategic fac parte Arnaud Oseredczuk – membru al comisiei de etică din Ministerul Culturii, Marie-Christine Labourdette – preşedintă a Chateau de Fontainebleau şi Christian Giacomotto – preşedinte al comisiei de audit a Agence France-Museums.