Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Gaep participă pentru prima dată la Drawing Now Art Fair
razvan anton fading study (hand held photograph) 2023 web

Gaep participă pentru prima dată la Drawing Now Art Fair

Galeria Gaep participă pentru prima dată la Drawing Now Art Fair, cu lucrări recente ale artiștilor Răzvan Anton și Raluca Popa. Cea de-a 17-a ediție a târgului de desen are loc la Carreau du Temple din Paris, între 21 și 24 martie.

Standul Gaep se va afla în sectorul Process, dedicat pozițiilor artistice care împing limitele mediului desenului.

Lucrările artiştilor Răzvan Anton și Raluca Popa reflectă două abordări diferite ale unor colecții personale de imagini sau de materiale scrise.

După mai mulți ani în care a lucrat cu arhive publice precum Arhiva de Fotografie de Presă Minerva, Răzvan Anton a început în 2022 să valorifice imagini din colecția familiei, majoritatea realizate de tatăl lui în anii ‘70-’80. Lucrările selectate pentru Drawing Now Art Fair exemplifică această schimbare din practica artistului. El continuă să folosească o tehnică heliografică pentru a scoate la iveală, oarecum paradoxal, un înțeles ascuns de pe suprafața imaginilor vechi. Anton începe prin a hașura foile de hârtie cu un pix albastru, apoi suprapune un ecran transparent cu negativul și/sau pozitivul fotografiei alese, iar la final le expune la lumina soarelui, pe ferestrele atelierului, timp de câteva săptămâni sau luni. În lucrările sale, timpul are răbdare.

raluca popa works scale 1 2 2022 web

Raluca Popa – Works (Scale 1:2), 2022

Raluca Popa folosește colecțiile personale de materiale scrise ca fundament pentru reflecții asupra proceselor de învățare. Probabil cea mai laborioasă lucrare a sa de până acum, „Works (Scale 1:2)” este un set de 13 cărți în care artista a reprodus de mână 197 de lucrări de control ale sale din anii de școală, la jumătate din scara lor originală, cu ajutorul unui pantograf.

În prezentarea de la Paris este inclusă și o selecție de lucrări din seria „Disegno Ricercato (I)”, în care Raluca Popa asociază o partitură muzicală – Musica Ricercata no. 1, de Ligeti – și o fotografie făcută de Brâncuși în atelierul lui în jurul anului 1920.

Foto credit: Răzvan Anton, „Fading Study (Hand-held Photograph)”, 2023