Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Time Lines” – Artistul Răzvan Anton lucrează cu timpul captat în colecția foto a familiei
razvan anton

„Time Lines” – Artistul Răzvan Anton lucrează cu timpul captat în colecția foto a familiei

Cea mai nouă lucrare video a artistului Răzvan Anton poate fi urmărită pe site-ul gaepgallery.com, până pe 21 august, în expoziția online „Time Lines: Răzvan Anton”. Aceasta este a treia și ultima expoziție online din seria „Time Lines” prezentată de Gaep.

De câteva luni, Răzvan Anton lucrează preponderent cu vechi fotografii și filmări pe 8mm făcute de tatăl lui în anii ’70-’80. Această direcție recentă din practica sa este subiectul unui interviu video produs cu ocazia expoziției online.

„Lucrez cu timpul”, spune el despre proiectul care a implicat colecția de fotografii a familiei. „Am lucrat cu foarte puține lucruri din această colecție, cu lucruri care credeam că au ceva relevanță publică. Am încercat să scot ce era privat din ele și asta s-a întâmplat căpătând această optică arhivistică din proiectele anterioare”.

El a explicat că a editat „tematic” imaginile, cu atenție la cuvintele cheie, la categorii. De aici – portrete și locuri. „Nu este o privire nostalgică la colecția familiei, dar nici nu pot spune că e complet nenostagică. Cred că în primul rând e o privire dictată de optica de arhivist”.

 

Acest video este ultimul din seria „Drawing Now: 3 Stories on Time”, care îi include pe Ignacio Uriarte și Raluca Popa.

Marcând o nouă direcție în practica artistului, „Archival Study (Places and Portraits)” prezintă în buclă montaje după filmări pe 8mm din colecția familiei. Filmările din anii ’70 – ’80 au fost digitizate și montate de artist. El a tratat acest material privat într-un mod similar cu arhivele publice cu care a lucrat anterior.

Mai multe despre proiect, pe curatorial.ro.

Cine este Răzvan Anton

Răzvan Anton (n. 1980, trăiește și lucrează în Cluj) a absolvit un master în desen la Camberwell College of Arts din Londra, după studii de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj.

Lucrările lui au fost incluse în expoziții precum: „Double Part Time” (MGML – Match Gallery, Ljubljana, 2021), „Utopias” (Motorenhalle/riesa efau, Dresda, 2019), „Contentious Objects/ Ashamed Subjects” (Politecnico di Milano, Galleria del Progetto, 2019), „Too Young for Memories” (ElectroPutere Gallery, Craiova, 2019), „Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear” (Gaep, București, 2018), Bienala Art Encounters (Timișoara, 2017) și GIF (MAGMA, Sfântu Gheorghe, 2017).

Gaep a prezentat două expoziții personale ale sale: „Studies of Gaze” (2020) și „Mnemonics” (2015). Anton a fost artist în rezidență la MuseumsQuartier din Viena (2018) și la Casa de lângă Sinagogă, Mediaș, în cadrul proiectului Absența ca Patrimoniu/TRACES (2016-2018).