Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Galeria „Anca Poterașu”, singura prezență din București la Paris Photo

Galeria „Anca Poterașu”, singura prezență din București la Paris Photo

Cea de-a 24 ediție a evenimentului fotografic mondial Paris Photo, unul dintre cele mai prestigioase târguri de fotografie contemporană din lume, are loc până la 24 noiembrie la Grand Palais Ephémère.

Din București, singura galerie prezentă pentru a doua oară la eveniment este Galeria „Anca Poterașu”, cu artiștii selectați, Aurora Kiraly, Matei Bejenaru și Iosif Kiraly.

Ediția din acest an acordă o atenție specială artistelor fotograf adesea ignorate în istoria fotografiei.

Galeria „Anca Poterașu” a fost fondată în 2011. Activitatea sa este strâns legată de faimoasa zonă istorică din București și de comunitatea locală din cartierul Mântuleasa-Foişorul de Foc. Galeria, al cărei sediu se află pe strada Popa Soare, nr. 26, a coordonat proiecte și expoziții de anvergură, proiecte de rezidențe și participări la târguri prestigioase de artă, precum și realizarea de publicații artistice.

Portofoliile a 15 artiști din zone diferite ale României sunt promovate de galerie prin participarea la târguri internaționale de renume, printre care Paris Photo și NADA Miami din Statele Unite. Printre artiștii reprezentați se numără nume consacrate precum Matei Bejenaru, Nicu Ilfoveanu, Decebal Scriba, Aurora Kiraly, Iosif Kiraly, Belu-Simion Făinaru, Doina Simionescu.

Galeria sprijină carierele artiștilor români emergenți precum Iulian Bisericaru, Sebastian Hosu, Olivia Mihălțianu, Larisa Crunteanu, Adelina Ivan, Megan Dominescu.

ICR Paris susţine participarea galeriei la târgul de fotografie cu expoziţia de grup „L’air du Temps”, realizată de artiştii Arora Kiraly, Iosif Kiraly şi Matei Bejenaru, curator Cristina Stoenescu.

Expoziția de grup este o reflecție asupra mediului fotografic și a relației sale unice cu timpul, adoptând perspectiva poetică a artei contemporane mereu racordată unui „prezent în continuă formare”. (Barry Schwabysky în antologia sa, „The Perpetual Guest” [Invitatul perpetuu].)

Artiștii români vor beneficia de o expunere a fotografiilor lor într-unul din cele mai prestigioase locuri din Paris, între Ecole Militaire și Turnul Eiffel, la un eveniment care reunește anual fotografi veniți din peste 20 de țări ale lumii.

Evenimentul este promovat și în mediul online, prin intermediul site-ului Paris Photo’s Online Viewing Room, pe platforma Art Logic. Iar tripticul fotografic „L’air du temps” a fost prezentat prima dată cu ocazia expoziției „Experiment a Centrului Soros pentru Artă Contemporană” de la Teatrul Național București, în 1996. Lucrarea indică o voință a generației artistice din anii 1990 de depășire a unei condiții marginale, periferice, atât din perspectivă individuală cât și dintr-o perspectivă geopolitică. În condițiile pandemiei Covid-19 din ultimii doi ani, „L’Air du temps” este o lucrare cu atât mai relevantă, oferind și o imagine de perspectivă asupra trecerii timpului.

Foto credit: ICR Paris