Galeria „Ion Vlasiu” de la Palatul Culturii din Târgu Mureș, redeschisă
Galeria „Ion Vlasiu” de la Palatul Culturii din Târgu Mureș este redeschisă în 14 noiembrie, când e prezentată și expoziția „Ion Vlasiu. În fața timpului”.
După o serie de lucrări de reabilitare a clădirii, galeria revine cu mai multe lucrări din creația Ion Vlasiu nou introduse în expunere.
Evenimentul dorește să sublinieze personalitatea maestrului Ion Vlasiu (1908 – 1997), sculptor, pictor și prozator, personaj complex din galeria artiștilor de seamă care au marcat și influențat puternic și benefic cursul artei și literaturii românești.
Invitații vernisajului sunt filosoful, scriitorul și prof. dr. Eugeniu Nistor, și Ana Maria Galea și Vitályos Lehel, care vor completa evocarea cu inserții muzicale. Gazdele evenimentului, istoricul de artă dr. Cora Fodor și sculptorul Dorel David Morar, vorbesc despre contextul creației artistului Ion Vlasiu prin intermediul lucrărilor aflate în spațiile expoziționale ale Muzeului de Artă cu accent pe cele reintroduse acum în circuitul public de vizitare și, prin imagini, despre expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” care a fost găzduită anul acesta de Muzeul Național de Artă al României.
Lucrări expuse public în premieră
Partea inedită constă în prezentarea mai multor lucrări din creația Ion Vlasiu nou introduse în expunerea galeriei. Nouă lucrări de grafică donate de fiica artistului, istoricul și criticul de artă Ioana Vlasiu, desene care au fost incluse în expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori”, și două lucrări de sculptură oferite în custodie tot din colecția familiei. Alte trei lucrări de pictură sunt împrumutate temporar din două colecții particulare târgumureșene: colecția Liviu Cojoc și colecția Lucian Pop.
Galeria „Ion Vlasiu” cuprinde aproximativ 50 de lucrări de pictură şi sculptură, o selecţie din ampla donaţie de 96 de lucrări făcută de maestru Muzeului de Artă din Târgu Mureș. Lucrările din colecția târgumureșeană fac parte în special din perioadele de împlinire a creației, de maturitate deplină și de sinteză, cum ar fi „Somnul ţăranilor”, „Ileana”, „În faţa timpului”, „Paradisul terestru”, „Maternitate” și „Pereche”, dar există și câteva piese din perioada de debut – „Sulamita” și „Autoportret”.