Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Galerie inaugurată la Chișinău cu sprijinul Plan B din Cluj-Napoca
camilia filipov, expozitie, lutnita

Galerie inaugurată la Chișinău cu sprijinul Plan B din Cluj-Napoca

Galeria de artă contemporană Lutnița din Chișinău va fi inaugurată pe 28 octombrie, la ora 17:00, prima expoziție aparținând artistei vizuale Camilia Filipov.

Camilia Filipov (n.1990,  Taraclia) a studiat sculptura la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar de mai mulți ani trăiește și lucrează în munții Hunedoarei. „În explorarea unei poetici personale, Camilia Filipov, utilizând sculptura, pictura și arta conceptuală, apelează la elemente ale naturii, pe care nu le întrebuințează ca pe niște simple subiecte, ci le invită să ia parte la actul creativ asemeni unor entități cu voință și conștiință proprii. E ca și cum artista ar recunoaște calitățile creatoare ale naturii, care îi este deopotrivă maestru, casă și atelier, dar și necesitatea acesteia de a face parte din universul creativ, explică Dumitru Bagrin.

Galeria „Lutnița” din Chișinău este un proiect care a luat naștere cu sprijinul Fundației Plan B din Cluj-Napoca, fiind coordonat de artistul moldovean Andrei Sclifos, care a urmat studiile la Universitatea de Artă și Design de la Cluj-Napoca.

Expoziția Camiliei Filipov va putea fi vizitată până 18 decembrie 2022 la galeria Lutnița din str. Alexei Șciusev 63, Chișinău.

Fundația Plan B este o ramură a galeriei Plan B, care a participat recent la târgul Art Basel și care va face parte din lineup-ul primei ediții a târgului ART SG din Singapore, în ianuarie 2023.

Galeria Plan B a fost deschisă în 2005 în Cluj-Napoca, la inițiativa lui Mihai Pop și Adrian Ghenie, și funcționează ca spațiu de producție și expoziție pentru arta contemporană. În același timp, programul galeriei este centrat pe cercetarea artei românești din ultimii 50 de ani. În 2008, Plan B a deschis un spațiu permanent de expoziție în Berlin.