Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Getty Images a dat în judecată Stability AI pentru că i-a folosit fotografiile spre a-și instrui generatorul de imagini
stability ai

Getty Images a dat în judecată Stability AI pentru că i-a folosit fotografiile spre a-și instrui generatorul de imagini

Getty Images a intentat un proces împotriva companiei de inteligență artificială Stability AI Inc., acuzând-o de „încălcare flagrantă” a legii și de utilizarea a mai mult de 12 milioane de fotografii din colecția de imagini de arhivă a companiei pentru a-și instrui generatorul de imagini de inteligență artificială Stable Diffusion.

Procesul a fost deschis luna aceasta la o instanță federală din Delaware și a fost făcut public la începutul acestei săptămâni. În plângere, Getty susține că Stability a copiat fotografiile companiei, explicațiile asociate lor și metadatele, „ca parte a eforturilor sale de a construi o afacere concurentă” prin intermediul interfaței sale generatoare de venituri numită DreamStudio, potrivit Reuters.

Stability oferă și versiuni open-source ale Stable Diffusion dezvoltatorilor terți pentru a accesa, utiliza și dezvolta modelul său de generare a imaginilor. Se pare că Getty Images nu este încântată nici de acest lucru, declarând în proces: „Aceste terțe părți beneficiază de pe urma încălcării legii de către Stability AI față de Getty Images și, la rândul său, Stability AI beneficiază de pe urma adoptării la scară largă a modelului său”.

Eiminarea sau alterarea informațiilor privind gestionarea drepturilor de autor

În proces mai este susținut că Stability a „eliminat sau modificat informațiile de gestionare a drepturilor de autor ale Getty Images, a furnizat informații false de gestionare a drepturilor de autor și a încălcat mărcile celebre ale Getty Images prin diverse modificări ale filigranului companiei” în fotografiile copiate și în imaginile generate.

Acuzațiile Getty împotriva Stability includ încălcarea drepturilor de autor, furnizarea de informații false privind gestionarea drepturilor de autor, eliminarea sau alterarea informațiilor privind gestionarea drepturilor de autor, încălcarea mărcilor comerciale, concurență neloială și practici comerciale înșelătoare. Avocații Getty au solicitat un proces cu juriu și despăgubiri legale de până la 150.000 de dolari pentru fiecare lucrare contrafăcută.

La începutul acestui an, Getty a intentat un proces separat împotriva companiei în Regatul Unit. Între timp, în ianuarie, artiștii au intentat, la un tribunal din California, un proces colectiv împotriva Stability și a altor doi giganți generatori de imagini.

În luna septembrie, Getty Images a anunțat că interzice pe platforma sa arta generată de inteligența artificială, din cauza unor preocupări legate de legislația privind drepturile de autor.

Procesul a fost intentat și în urma unui raport al bloggerului Andy Baio, care a analizat cele 12 milioane de imagini folosite pentru instruirea Stable Diffusion, a indexat domeniile și a constatat că 15.000 dintre acestea proveneau de la Getty Images.