Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ghenie, cea mai mare estimare în licitația de artă postmodernă și contemporană a Artmark
untitled 2000, ghenie, artmark

Ghenie, cea mai mare estimare în licitația de artă postmodernă și contemporană a Artmark

Lucrări de Adrian Ghenie, Alexandru Ciucurencu și Sabin Bălașa au primit cele mai mari estimări în licitația de artă postmodernă și contemporană organizată de casa Artmark pe 21 februarie.

Licitația cuprinde 181 de lucrări realizate în ultimii 50 de ani. Între creatori se regăsesc fondatorii celor două mari direcții în arta postbelică românească – Alexandru Ciucurencu și Corneliu Baba – și de elevii lor, artiști recunoscuți astăzi la nivel internațional – Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Mircea Ciobanu și Constantin Piliuță.

Din selecția curentă se regăsesc lucrări de Sabin Bălașa, Georges Mazilu și Felix Aftene, artiști care și-au creat un discurs plastic individualizat. Temele fierbinți ale prezentului, precum inteligența artificială, identitatea de gen și schimbările climatice, sunt transformate în expresii vizuale ale societății în care trăim și sunt reflectate în lucrările artiștilor supercontemporani ca Mi Kafchin, Saddo, Adrian Ghenie, Obie Platon, Arina Bican și Irina Dragomir.

Cele mai importante loturi în licitație

„Untitled” (2000), ulei pe carton, este singura lucrare a lui Adrian Ghenie inclusă în licitație și are o valoare estimată între 60.000 și 90.000 de euro.

natură statică cu trandafiri și albume de artă, ciucurencu, artmark

Natură statică cu trandafiri și albume de artă, Alexandru Ciucurencu

Pictura este urmată de „Natură statică cu trandafiri și albume de artă” (1952), ulei pe carton de Alexandru Ciucurencu, și de „Zâna Zorilor” (1973), ulei pe pânză de Sabin Bălașa, fiecare cu valoare estimată la cel mult 18.000 de euro.

Ciucurencu mai este prezent în licitație cu „Natură statică cu ulcele și nuci” (prima parte a anilor ’40), estimată la 5.000 – 7.000 de euro, și cu „Natură statică cu ceas deșteptător și lăcrămioare” (cca. 1938), la 3.000 – 5.000 de euro.

Cât despre Bălașa, el apare și cu „Om cu cravată” (1979), ulei pe pânză cu estimare de 1.000 – 2.000 de euro.

„Hedonistic Hypnosis” (2022), ulei pe pânză de Obie Platon, prezentată anul trecut la București în expoziția „Mindtricks”, a primit o estimare de 10.000 – 16.000 de euro, iar „Călăuza” (2022 – 2023), acrilic pe pânză de Felix Aftene, de 7.000 – 12.000 de euro.

primăvară, constantin piliuta, artmark

Primăvară, Constantin Piliuță

Cu nouă lucrări este prezent în licitație Constantin Piliuță. Între acestea se remarcă „Iarna în sat” (1985) și „Primăvară” (2001), cu estimări de cel mult 5.000 de euro fiecare.

Cinci lucrări semnate Sorin Ilfoveanu vor fi licitate, cea mai mare estimare – 5.000 de euro – fiind acordată tabloului „Păun și gălbenele” (2010), acrilic pe pânză.

Credit foto: Artmark