Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Grădinărirea omului”, expoziţie retrospectivă de Dorel Zaica, la Galeria Romană
afis expozitie dorel zaica

„Grădinărirea omului”, expoziţie retrospectivă de Dorel Zaica, la Galeria Romană

Vernisajul expoziţiei de pictură „Grădinărirea omului”, semnată Dorel Zaica, are loc pe 20 iunie, de la ora 19.00, la Galeria Romană. Pe simeze vor fi expuse lucrări din mai multe perioade de creație ale artistului.

Dorel Zaica, pictor, grafician și scriitor, s-a născut pe 22.07.1939 în București. Absolvent al Liceului de Arte Plastice și al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, este și inițiatorul metodei pedagogice Zaica. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, începând cu anul 1968, secția pictură de șevalet. A debutat în anul 1965 printr-o expoziție colectivă în cadrul Cenaclului Tineretului Uniunii Artiștilor Plastici, alături de Horia Bernea, Paul Neagu si Virgil Ghinea. A participat la numeroase expoziții personale și de grup atât în țară, cât și în străinătate.

A fost profesor de desen la Școala generală nr 84 din București, la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti (director al liceului între 1990-1992), coordonator al Studioului de pictură de la Muzeul Colecţiilor. În anul 2002 a fost decorat prin Decret Guvernamental al Statului Republica Federativă Brazilia, pentru activitate artistică, didactică în cadrul programului „Uzina de vise” (Fundaţia Brazilia – România).

„Figură a pedagogiei artistice din România”

„Pictura lui Dorel Zaica e proiecția unei meditații grave asupra condiției umane. Nu în înțelesurile ei abstracte, ci în formele tragice ale istoriei noastre recente. Istoria unei țări oropsite, strivite de apăsarea politică, socială, morală a unei forte inumane. Durerea se concentrează aici în imagini care comentează, în metafore clare, universul din care face parte artistul însuși. Sunt formele începuturilor, piatra și pământul (mai ales piatra): aici, în straturile străvechi ale culturii, pictorul află puterea de a rezista adversităților, de a crea o lume a speranței. În orizonturile unei lumi tragice, Dorel Zaica încearcă să redescopere temeiurile unei statornice încrederi în destinul omenirii”, spune Dan Grigorescu.

„Fără coloratură confesională, fără tezisme cu iz de tămâie şi cu vanităţi abia camuflate, arta lui Dorel Zaica, pictura sa, în speţă, se înscrie într-o tendinţă spiritualistă mai largă, în care miza fundamentală nu este clamarea unui anumit tip de credinţă, ci reconstrucţia legăturilor dintre om şi ierarhiile cereşti. Reflexul plastic al unei asemenea atitudini este rigoarea caldă a formelor, frumuseţea proporţiilor, rafinamentul cromatic şi, nu în ultimul rând, haloul inefabil care învăluie fiecare compoziţie şi pe care, aşa cum este şi de aşteptat, doar privirea directă îl poate identifica şi asuma până la capăt. Dacă ar fi să căutăm un registru în care această pictură s-ar putea înscrie şi defini, acela ar fi de găsit în procesul alchimic al conversiei materiei în lumină. Iar Dorel Zaica acolo s-a şi aşezat: între materie şi lumină.” (Pavel Şuşară).

Andrei Pleşu spune despre artist: „El învaţă învăţându-i pe alţii, se împlineşte ca artist modelând împlinirea celorlalţi. Dorel Zaica este, de multă vreme, cea mai importantă şi mai originală figură a pedagogiei artistice din România. Specializat în educaţia copiilor de vârstă şcolară, aşadar într-un domeniu care cere, mai mult decât altele, ingeniozitate, fineţe psihologică şi răbdare, el nu se mulţumeşte să transmită simple elemente de meşteşug, ci caută să stimuleze creativitatea elevilor, apelând la instinctul lor ludic, la inocenţa lor îndrăzneală, la prospeţimea experienţei lor de viaţă”.

Expoziția este deschisă la galeria din Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București, perioada 20 iunie – 20 iulie.