Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grafică și video de Paul Mureșan, la Arthub Bucharest
paul mureșan, expo

Grafică și video de Paul Mureșan, la Arthub Bucharest

O expoziție cu lucrări de grafică și video a artistului Paul Mureșan va fi deschisă pe 5 octombrie, în sala mare a Arthub Bucharest, la ora 19:00.

„No, i bine ce-ai făcut?”, expoziția personală a lui Paul Mureșan, va putea fi vizitată până pe 12 octombrie, de luni până joi, între orele 16:00 și 22:00, iar vineri, sâmbătă și duminică, între 12:00 și 22:00, cu o programare prealabilă, în funcție de alte evenimente care se desfășoară în același spațiu. Accesul publicului este gratuit..

Vernisajul expoziției de grafică va fi urmat de un moment muzical susținut de Ana Dubyk, Roxi Ardelean și Albert Tajti.

Expoziția reunește 29 de lucrări de grafică într-o selecție eclectică din universul personal al artistului cu un imaginar care deschide o fereastră spre povești și reflecții despre dor, moarte, amintiri false, teroare existențială și pisici, și o proiecție video în buclă, denumită „Stream of Consciousness”.

„Mă gândesc mult la moarte și la frica de moarte”

„Par niște lucrări cuminți în ramă și când te apropii vezi niște moarte și îți cade încet inima din piept, cum îmi spunea o artistă care le-a văzut. Eu mă gândesc mult la moarte și la frica de moarte. Dar atmosfera e foarte prietenoasă, relaxată și caldă, deci vă aștept la expoziție, să povestim”, transmite Paul Mureșan.

Artistul adaugă: „Trăiesc la țară cu partenerul meu și mă împart între desen și gospodărie. De câțiva ani îmi doresc sa fac o expoziție personală cu desene… și am decis să transformăm șura noastră prăfoasă, loc de depozitat efectiv orice, într-o galerie de artă în care am expus o vară întreagă de desen: din iunie până în august, am făcut o groază de desene și, pentru că nu au existat presiuni exterioare legate de teme, tehnică, prezentare, pisici, am desenat și expus fix ce-o vrut pensula mea”, spune Paul Mureșan despre expoziția pe care a prezentat-o deja în șura de la Sălicea și la Sibiu, la Teatrul Gong.

Despre Paul Mureșan

Paul Mureșan este artist, regizor, animator și ilustrator. A debutat în animație în 2009, cu „Desenanimat”, film realizat ca bursier la HBK Saar în Germania, unde a studiat animație cu profesorul Tamás Waliczky. A realizat zeci de mii de desene care fac parte din animațiile „Pui de somn”, „Cradle”, „Ceva”, și „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva”.

„Pui de somn” a primit premiul pentru cel mai bun film de animație la Filmul de Piatră de la Piatra Neamț și premiul pentru cel mai bun film românesc la festivalul Animest.

În 2021, „Cântec de leagăn” a fost nominalizat de  Premiile Gopo la secțiunea „cel mai bun scurtmetraj de ficțiune”. Graficianul originar din Bistrița a lucrat la teza sa de doctorat pe tema fricii de moarte timp de șase ani, sub îndrumarea profesorului universitar Radu-Călin Solovăstru. Frica de moarte i se pare artistului că este marea problemă a oamenilor, este ceea ce ne face umani, dar este și motivul pentru care nu ne înțelegem între noi, motivul pentru care nu ne plac alte naționalități, alte culori de piele, alte orientări sexuale. Și, în esență, frica de moarte generează foarte multe alte frici.