Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Guernica” poate fi fotografiată de vizitatori după o interdicție de trei decenii
guernica, pablo picasso, museo reina sofia

„Guernica” poate fi fotografiată de vizitatori după o interdicție de trei decenii

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía din Madrid permite acum vizitatorilor să fotografieze opera „Guernica” (1937) a lui Pablo Picasso, punând capăt unei interdicții care a fost în vigoare timp de peste trei decenii.

Obiectivul muzeului este de a reduce aglomerația din jurul picturii, deoarece „durează doar câteva secunde pentru a face un selfie”, a declarat un purtător de cuvânt.

Lucrarea a fost transferată de la Muzeul de Artă Modernă din New York în Spania în 1981 și de atunci a atras milioane de vizitatori. Cu toate acestea, timp de zeci de ani, spectatorilor le-a fost interzis să fotografieze capodopera, chiar și fără bliț.

Până de curând, o interdicție de fotografiere a fost în vigoare de ani de zile pentru a proteja renumita operă de artă anti-război a lui Picasso de blițurile aparatelor de fotografiat, de trepiede sau de bețe selfie, precum și pentru a îmbunătăți experiența vizitatorilor prin reducerea aglomerării.

În iunie 2022, un vizitator a deteriorat din greșeală decorul de balet al muzeului Reina Sofia realizat de Alberto Sánchez, în timp ce își făcea un selfie. În aceeași lună, muzicianul Mick Jagger a avut o vizionare privată a „Guernica” și a provocat o controversă postând o fotografie cu el alături de capodopera.

Pe rețelele de socializare a avut loc o reacție violentă în legătură cu această aparentă îndoire a regulilor, dar muzeul a refuzat să comenteze.

Noul director a ridicat interdicția

Manuel Segade, noul director al Muzeului Reina Sofia, a luat decizia de a elimina interdicția de fotografiere a operei „Guernica” de Picasso începând cu 1 septembrie anul acesta. Segade a explicat că această schimbare de politică are ca scop îmbunătățirea experienței vizitatorilor muzeului și permiterea oamenilor să imortalizeze amintiri din timpul vizitei lor.

„Intenția noastră a fost pur și simplu ca acest lucru să poată fi făcut în mod normal, nu să anunțăm presa sau altceva”, a spus Segade, citează euronews.com. „Suntem în mod constant prinși de camere de luat vederi, când mergem la un concert, când mergem la orice eveniment cultural. Credem că nu are sens ca «Guernica» să nu aibă același caracter emblematic pe care îl merită”.

Reguli în continuare în vigoare

Interdicția de fotografiere a fost aplicată întregii încăperi care găzduiește tabloul „Guernica”. Deși interdicția a fost ridicată, unele reguli se aplică în continuare.

Vizitatorii nu pot folosi dispozitive de stabilizare, bețe de selfie, trepiede sau blițuri. „Aș vrea să ajungem la o accesibilitate fotografică de sută la sută, mai ales pentru un public tânăr care trăiește filtrat de un ecran. Cred că este important să fim atenți și la modul lor de abordare a realității”, a adăugat directorul.

Credit foto: museoreinasofia.es