Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  HEI – House of European Institutes, inaugurat la Timișoara, o premieră în programul Capitală Europeană a Culturii
timisoara,,romania, ,july,20,,2019,:,orthodox,metropolitan,cathedral

HEI – House of European Institutes, inaugurat la Timișoara, o premieră în programul Capitală Europeană a Culturii

Centrul multicultural HEI – House of European Institutes va fi inaugurat la Timișoara pe 21 iunie, a anunțat Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Uniunea Europeană – EUNIC România.

HEI – House of European Institutes propune un program ce valorifică în mod sustenabil patrimoniul și arta europeană prin schimburi de experiență și înțelegerea practicilor culturale actuale. Misiunea centrului cultural HEI este de a completa dimensiunea europeană în „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” printr-un program curatorial de artă implicată social ce reflectă teme precum diversitatea, sustenabilitatea, egalitatea, drepturile omului.

Deschiderea centrului va fi marcată în perioada 21 și 24 iunie. Până în luna noiembrie, HEI – House of European Institutes va găzdui în Galeria 1 a Bastionului Theresia (strada Hector) expoziții, ateliere, spectacole multimedia, discuții și programe pentru dezvoltarea activității operatorilor culturali locali. Printre acestea din urmă se află „Cultural Management Academy”, program al cărui apel deschis către managerii culturali din regiune este în desfășurare.

Accesul la toate evenimentele publice HEI – House of European Institutes va fi gratuit și deschis tuturor membrilor comunităților orașului, indiferent de vârstă, abilități, etnie sau orientare sexuală.

Expoziții și dezbateri, primele evenimente la HEI

„HEI este opera comună a membrilor EUNIC România și ne bucurăm că Timișoara este primul oraș-capitală europeană a culturii care găzduiește un astfel de centru de proiecte european, deschis către cooperarea cu EUNIC Ungaria și Grecia, țări care au, anul acesta, capitale europene ale culturii – Elefsina și Veszprém. HEI este o invitație către cultura europeană, în toată diversitatea și formele ei, către vibrația artiștilor dintr-o Europă în continuă creație și transformare. Este, de asemenea, un spațiu de reflecție asupra importanței profesionalizării managerilor culturali, dar și asupra patrimoniului, printre multele altele”, spun Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România, președinte EUNIC România, și Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, vicepreședinte EUNIC România.

De-a lungul celor patru zile de deschidere, vor avea loc vernisajul expoziției „Circular Catalysts”, care explorează potențialul practicilor meșteșugărești dintr-o perspectivă contemporană (21 iunie), o discuție despre sustenabilitate în producția culturală și design – „Repair Talk” (23 iunie) și o petrecere comunitară (24 iunie). Programul detaliat va fi public începând cu 8 iunie 2023.

Este pentru prima dată când Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Europa propune un proces curatorial ce implică participarea și colaborarea mai multor instituții de profil într-un program „Capitală Europeană a Culturii”. Având obiectivul de a lăsa o moștenire culturală palpabilă orașului Timișoara, echipa curatorială (Tamina Bojoancă – Goethe-Institut București, Pawel Rutkowski – Institutul Polonez, Cristiana Tăutu – British Council) a selectat o serie de inițiative, artiști și experți din toate colțurile continentului pentru a implementa o strategie de implicare a comunităților locale într-un dialog european bazat pe tema sustenabilității, continuității și a moștenirii Capitalei Culturale Europene.

Programul complet al evenimentelor HEI – House of European Institutes va fi disponibil, în curând, pe eunic-romania.ro.

HEI – House of European Institutes este un proiect coordonat de Goethe-Institut București și Centrul Cultural German din Timișoara, alături de Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Bulgaria în România, Centrul Ceh București, Institutul Francez din România, Ambasada Georgiei din România, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos din partea SICA, Institutul Polonez din București, Institutul Camões, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei în București, Institutul Turc „Yunus Emre” și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.