Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Icoane pictate și cusute, la Muzeul Național al Țăranului Român
afis expozitie floarea vieții

Icoane pictate și cusute, la Muzeul Național al Țăranului Român

Mai mult de o sută de icoane pictate și cusute de artista Raluca Jurcovan vor fi expuse în Sala Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român în perioada 14 decembrie – 14 ianuarie.

Vernisajul expoziției „Floarea vieții” este programat pe 14 decembrie, de la ora 17:00.

Jumătate din icoanele cuprinse în expoziție sunt pictate pe glajă și sticlă, iar jumătate sunt cusute cu acul pe pânză de casă, țesută în război de Mariana și Gheorghiță Neacșu. Un exponat important este cămașa „floarea vieții”, creată de artistă special pentru această expoziție, o cămașă simbol, ce leagă două lumi: cea a icoanelor pe sticlă și cea a cămășilor tradiționale. Din îmbinarea celor două meșteșuguri au luat naștere icoanele cusute pe pânză, care își au originea în multitudinea izvoadelor caracteristice diferitelor centre de pictură ale icoanelor pe sticlă, dar realizate cu materiale și tehnici specifice broderiei.

Expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” din Făgăraș, va putea fi vizitată până în 14 ianuarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Luni, marți și cu ocazia sărbătorilor legale muzeul este închis.