Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Imagini surprinse de artiști care au însoțit călători străini în Principate, expuse la Viena
expo, icr viena

Imagini surprinse de artiști care au însoțit călători străini în Principate, expuse la Viena

Imagini istorice ale spațiului românesc surprinse de artiști care au însoțit călători străini în Principate vor fi expuse la Institutul Cultural Român de la Viena sub titlul „Artiști călători, germani şi austrieci, ȋn spațiul românesc în secolul al XIX-lea”, în perioada 12 mai – 4 iunie.

Vernisajul va avea loc pe 11 mai, la ora 19:00, în prezența directorului Muzeului Municipiului București, dr. Adrian Majuru.

Curentul Orientalismului a captat interesul artiștilor din Europa centrală si occidentală. Spațiul românesc se află la marginea Europei orientale, secolul al XIX-lea deschizând o îndelungată perioadă de călătorii, explorări și descoperiri uimitoare.

Țările Române au reprezentat un real de interes pentru europenii care au călătorit către Orient, având pentru început acces pe linia maritimă a Dunării.

Pasaje din aceste călătorii se regăsesc în ilustrațiile și descrierile multor publicații ale acestor călători. Momentele surprinse de artiștii călători, desenele lor, au fost apoi transpuse în gravură, fapt care a permis, prin tehnica ei, multiplicarea produsului artistic pentru ilustrarea albumelor de călătorie.

Ilustrate din 1810

„Cel mai vechi album din care au fost extrase ilustrate ce sunt expuse este «Views in the Ottoman dominions: in Europe, in Asia, and some of the Mediterranean islands from the original drawings taken for Sir Robert Ainslie by Luigi Mayer, F.A.S., with descriptions historical and illustrative», publicat la Londra, în 1810, de Robert Bowyer. Gravurile surprind monumente și perspective inedite asupra orașelor. În 1826, apare la Viena publicația «Donau Ansichten nach dem Laufe des Donaustroms von seinem Ursprung bis zu seinem Ausflusse ins Schwarze Meer», care surprinde, în 264 de litografii, imagini de pe cursul Dunării, de la sursă la vărsarea în Marea Neagră. În expoziție a ajuns o litografie a Brăilei, compoziție de ansamblu animată de personaje în prim – plan. Michel Bouquet și Eugene Ciceri, artiști francezi, întreprind o călătorie în spațiul românesc și împreună ilustrează «Album Valaque. Vues et costumes pittoresques de la Valachie dessinés d’après nature par Michel Bouquet et lithographiés par Eug. Ciceri, Ferogio et M. Bouquet», care a apărut la Paris, în 1843 și include litografii ce surprind aspecte ale vieții valahe, monumente și perspective asupra Bucureștiului. «The Danube, its History, Scenery, and Topography, Splendidly Illustrated, from Sketches Taken on the Spot by Abresch, and Drawn by W. H. Bartlett. Engraved by J. Cousen, J. C. Bentley, R. Brandard, and other eminent artists» a fost publicată la Londra, în 1844, şi urmărește o abordare științifică a peisajelor dunărene. Stilul caracteristic al desenatorului William Henry Bartlett (1809-1854) este recunoscut în modul pitoresc în care sunt reprezentate imaginile fără a le altera valoarea inițială de document istoric.

Această expoziție tematică oferă imagini istorice ale spațiului românesc surprinse de câțiva artiști care au însoțit călători străini în Principate. Încercăm astfel să ilustrăm reprezentarea peisagisticii românești în viziunea europenilor, valorificând piese din Colecția de Tipărituri și Imprimate a Muzeului Municipiului București. Printre punctele de atracție se regăsesc orașele Sibiu, Sebeș, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Oradea, Deva și București, monumente naturale unice – Detunata Goală, Paul Bran, Pasul Roșu, Cheile Turzii și altele – precum și peisaje de pe malurile Dunării – Cazanele Dunării, Porțile de Fier. Printre artiștii ale căror lucrări se află în această expoziție îi regăsim pe: Ludwig Rohbock (1824-1893), Luigi Mayer (1755–1803), Ferdinand Julius Wilhelm Laufberger (1829-1881). Alături de artiștii călători germani și austrieci, au mai fost și alți numeroși artiști, francezi, italieni și britanici precum: Denis Auguste Marie Raffet (1804-1860), Michel Bouquet, Salvator Cherubini (1801-1869) și William Henry Bartlett (1809-1854). Minunatele gravuri înfățișează orașe, monumente, peisaje montane animate pe alocuri de grupuri de oameni surprinși în mijlocul activităților cotidiene”, spune dr. Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului Bucureşti.