Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Impostoarea Anna “Delvey” Sorokin și un curator care vindea lucrări atribuite fals lui Basquiat, expoziție cu desene din închisoare

Impostoarea Anna “Delvey” Sorokin și un curator care vindea lucrări atribuite fals lui Basquiat, expoziție cu desene din închisoare

Impostoarea Anna “Delvey” Sorokin, a cărei poveste stă la baza serialului „Inventing Anna”, și Alfredo Martinez, care vindea în urmă cu 20 de ani lucrări fals atribuite lui Jean Michel Basquiat, au colaborat pentru o expoziție cu desenele ei din închisoare.

Expoziția pop-up dedicată ei a fost deschisă la New York, potrivit artnet.com, și include cinci desene făcute chiar de Sorokin – autoportrete și autoparodii.

Sorokin a păcălit, la jumătatea anilor 2010, lumea financiară și mecena din artă, în final fiind arestată cu șase capete de acuzare privind furt calificat în încercarea de a intra în posesia clădirii 281 Park Avenue din New York, devenită sediu al muzeului Fotografiska. Femeia a executat 40 de luni de închisoare, apoi statul american a ordonat deportarea ei.

„Free Anna Delvey” este titlul expoziției ai cărei curatori sunt artiștii Julia Morrison și Alfredo Martinez. Acesta din urmă, la fel ca Sorokin, a executat o pedeapsă cu închisoarea, în urmă cu două decenii, pentru că a vândut tablouri Basquiat false unor colecționari.

În închisoare, Martinez s-a apucat să deseneze, inspirat de propria situație și de lumea artei contemporane. A descoperit schițele lui Sorokin pe contul ei de Instagram și s-a declarat încântat de ele.

După mai multe luni în care a încercat să o contacteze, Martinez a apelat la Page Six, iar Sorokin a citit articolul. Au comunicat mai mult timp și au organizat expoziția care va fi deschisă până pe 24 martie într-o clădire de pe strada Delancey.

Expoziția cuprinde și portrete ale lui Sorokin făcute de diverși artiști. Un sfert din baniii obținuți din vânzări vor merge către plata cheltuielilor de judecată ale ei. Martinez nu a decis încă la ce valoare se ridică desenele lui Sorokin, care nu a putut fi prezentă la vernisaj.

Foto: prin amabilitatea lui Alfredo Martinez