Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Emblematica 281 Park Avenue, sediu al muzeului Fotografiska, în centrul serialului „Inventing Anna”

Emblematica 281 Park Avenue, sediu al muzeului Fotografiska, în centrul serialului „Inventing Anna”

281 Park Avenue South, clădire emblematică din New York unde își are sediul muzeul suedez Fotografiska, se află în centrul serialului „Inventing Anna”, care spune povestea unei impostoare ce a păcălit, la jumătatea anilor 2010, lumea financiară și mecena din artă.

După minciuni și încercări de parvenire, Anna Delvey, pe numele real Anna Sorokin – o rusoaică stabilită cu familia în Germania care ajunge influencer și persoană importantă în societatea newyorkeză – a pus ochii pe una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș și a început să viseze că o va transforma în ceva ce nimeni nu a mai văzut: un centru cu spații de expoziție și hotel elegant pentru artiști.

Hub-ul s-a conturat atât de bine, de real, în mintea ei încât a fost la un pas să convingă unele dintre cele mai importane bănci din SUA să îi împrumute zeci de milioane de dolari doar pe baza unor declarații false că este o bogată moștenitoare germană, etalând haine scumpe, locuind în cele mai șic hoteluri și frecventând doar localuri la modă. Pe lângă directorii de pe Wall Street, a reușit să păcălească și să atragă afaceriști gata să o ajute în demers. Toate acestea, la vârsta de 25 de ani.

Delvey / Sorokin își expunea părerile în galerii, la vernisaje, convingând magnații să cumpere sau să liciteze pentru anumite opere de artă, de la fotografii la tablouri. A trecut prin mai multe crize (financiare), a reușit să le depășească, însă 281 Park Avenue a reprezentat obsesia și sfârșitul ei.

281 Park Avenue, clădire de importanță culturală

Clădirea de șase niveluri a fost construită spre finalul secolului 19, finalizată în 1894, și a găzduit de atunci numeroase companii și organizații non-profit.

Fațada întruchipează o eră în care New York a devenit centru pentru artă, arhitectură și creativitate.

Stilul italian al imobilului este evident în ferestrele arcuite, coloanele elegante și de decorațiuni – cornișe elaborate și balustrade – , și deși se află înconjurat de zgârie-nori el evocă elegantele vile italiene renascentiste și oferă orașului important spațiu pentru expoziții.

Original, a purtat numele The Church Mission House. Clădirea a fost renovată de muzeul suedez de fotografie care ocupă, începând din 2019, cinci etaje.

În ultimul deceniu a devenit cunoscută și pentru rolul avut în povestea Annei Delvey, arestată în 2017 cu șase capete de acuzare privind furt calificat în încercarea de a intra în posesia clădirii. Femeia a executat 40 de luni de închisoare, apoi statul american a ordonat deportarea ei.

Fotografiska, spațiu eclectic

Așa cum este prezentat, Fotografiska este „o destinație pentru a descoperi fotografie de clasă mondială, cu program eclectic, cu restaurant la înălțime și noi perspective surprinzătoare”.

Fotografiska propune expoziții puternice și fără precedent, ce acoperă diverse genuri de fotoggrafie. În plus, colaborează direct cu artiștiii, galeriile și administratorii patrimoniului acestora pentru a realiza expoziții personale.

Printre cele care pot fi vizitate în prezent se numără „Andy Warhol – Photo Factory”, „Anders Petersen – Color Lehmitz” și „Jerry Schatzberg – 25th & Park”.

Serialul, lansat pe 11 februarie

„Inventing Anna”, creat de reputata realizatoare Shonda Rhimes, este lansat de Netflix pe 11 februarie.

O jurnalistă care are multe de demonstrat, interpretată de Anna Chlumsky, investighează cazul Annei Delvey (jucată de Julia Garner), o moștenitoare din Germania celebră pe Instagram, care a furat atât inimile, cât și banii celor din lumea mondenă din New York. Este Anna este cea mai mare escroacă din New York sau e noua imagine a visului american? Între cele două femei se formează o legătură neașteptată, în timp ce Anna își așteaptă procesul, iar jurnalista se află într-o cursă contracronometru pentru a prezenta povestea și identitatea ei.

Din distribuție fac parte Arian Moayed, Katie Lowes, Alexis Floyd, Anders Holm, Anna Deavere Smith, Jeff Perry, Terry Kinney și Laverne Cox. Serialul este inspirat de articolul din New York Magazine intitulat „How Anna Delvey Tricked New York’s Party People” (Cum i-a păcălit Anna Delvey pe petrecăreții din New York), scris de Jessica Pressler, care este și producător.

Credit foto: fotografiska.com