Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Impresionismul împlinește 150 de ani – 30 de muzee din Franța marchează evenimentul cu împrumuturi de la Musée d’Orsay
claude monet coquelicots

Impresionismul împlinește 150 de ani – 30 de muzee din Franța marchează evenimentul cu împrumuturi de la Musée d’Orsay

În primăvara anului 2024, la 150 de ani de la prima expoziție impresionistă organizată la Paris în 1874, Muzeul d’Orsay și alte 30 de muzee și instituții din Franța vor marca nașterea unei mișcări artistice revoluționare, care a deschis calea artei moderne.

Începând din 1866, un grup de artiști cunoscut sub numele de „Grupul Batignolles” s-a întâlnit la Café Guerbois, în arondismentul 17 din Paris, în apropierea atelierului lui Edouard Manet. Aceștia au pictat în aer liber pe malurile Senei, în apropiere de Paris, la Fontainebleau, peisaje și, de asemenea, lumea modernă. Au adoptat o tușă rapidă, dând prioritate culorii și luminii în fața desenului. Auguste Renoir, Claude Monet, Edgar Degas, Camille Pissarro și Alfred Sisley au avut un lucru în comun: li s-a refuzat intrarea la Salonul oficial.

În atelierele lui Nadar, 165 de lucrări care „au schimbat cursul istoriei artei”

Războiul le-a întârziat proiectul, dar în aprilie 1874, 30 de artiști și-au organizat propria expoziție și au prezentat 165 de lucrări în atelierele fotografului Nadar de pe Boulevard des Capucines. Au atras 3.500 de vizitatori și doar zece tablouri au fost vândute. Dar se născuse o mișcare. Criticul Louis Leroy a ironizat tabloul lui Monet „Impression, soleil levant”, iar ei și-au spus „impresioniști”.

Cu această primă expoziție, artiștii impresioniști „au schimbat pentru totdeauna cursul istoriei artei”, potrivit președintelui Muzeului d’Orsay, Christophe Leribault. „Muzeul d’Orsay, care adăpostește cea mai vastă colecție de opere impresioniste din lume, a dorit în mod firesc să sărbătorească 150 de ani de existență în stil, la scară mare”, a explicat acesta în cadrul unei conferințe de presă la muzeu.

O sărbătoare care va avea loc, bineînțeles, chiar la Muzeul d’Orsay, cu două expoziții. În primul rând, o expoziție majoră, „Paris 1874
Inventer l’impressionnisme” (deschisă în perioada 26 martie-14 iulie 2024), organizată împreună cu National Gallery of Art din Washington, unde va fi prezentată din 8 septembrie 2024 până în 20 ianuarie 2025. „Aceasta va reuni lucrări de Monet, Renoir, Pissarro, Berthe Morisot și Sisley, artiștii ale căror tușe rapide și luminoase au definit cu adevărat mișcarea”, explică Christophe Léribault. Dar există și artiști care nu pot fi clasați, cum ar fi Degas și Cézanne, artiști care au fost văzuți la Salon, cum ar fi Eugène Boudin, dar și artiști care au fost uitați. O „echipă destul de pestriță”, după părerea lui Christophe Léribault. Artiști care erau uneori foarte diferiți, care poate că au avut divergențe în anii următori (doar Pissarro a participat la toate expozițiile impresioniste), dar ceea ce aveau în comun la acea vreme era dorința lor de a se desprinde de cadrul academic.

Realitate virtuală la Muzeul d’Orsay

Muzeul d’Orsay va prezenta și o „expediție imersivă în realitate virtuală” – „Un soir avec les impressionnistes. Paris 1874”, care oferă vizitatorilor posibilitatea de a pătrunde în atelierele lui Nadar în seara deschiderii primei expoziții impresioniste. Vizitatorii vor fi întâmpinați chiar de pictori. Nu există fotografii ale expoziției din 1874, ci doar fotografii ale atelierului lui Nadar. Aceasta a fost reconstituită după doi ani de cercetare a documentelor de epocă.

În 1974, „cu ocazia centenarului impresionismului, a avut loc o mare expoziție la Grand Palais”, își amintește ministrul Culturii, Rima Abdul Malak. Dar sărbătorile au avut loc la Paris. Pentru a marca 150 de ani, Christophe Léribault a dorit o „sărbătoare cu adevărat națională”. El și-a întrebat colegii din întreaga Franță ce lucrări ar dori să fie împrumutate. În total, Muzeul d’Orsay va împrumuta 178 de lucrări din colecțiile sale către 34 de instituții partenere din 13 regiuni, de la Le Havre la Ornans, de la Tourcoing la Nisa, de la Bordeaux la Saint-Denis de La Réunion.

Muzeele au cerut câte una sau mai multe opere, împrumutând lucrări strict impresioniste sau ale unor artiști pre sau postimpresioniști. La Palais Fesch din Ajaccio, „Le Bassin aux nymphéas, harmonie rose” de Claude Monet poate fi văzut alături de o lucrare special creată de artistul contemporan Fabrice Hyber. La Fundația Van Gogh din Arles, „La Nuit étoilée sur le Rhône”, pictată în apropiere, se va afla în centrul unei expoziții pe tema „Van Gogh și stelele”. La Musée des Beaux-Arts din Bordeaux, „Le Balcon” de Edouard Manet și „La Cabane des douaniers” de Claude Monet vor fi expuse alături de colecțiile muzeului.

Marea la Giverny, zăpada la Clermont-Ferrand, copiii la Roubaix, femeile la Nisa

Musée des Impressionnismes din Giverny va prezenta o expoziție despre impresionism și mare, grație a 16 împrumuturi de la Musée d’Orsay, în timp ce Musée d’Art Roger-Quilliot din Clermont-Ferrand se va axa pe lucrări cu zăpadă. Musée des Beaux-Arts Jules Chéret din Nisa va pune în valoare femeile impresioniste, cu o expoziție despre cele două sejururi ale lui Berthe Morisot la Nisa, precum și despre Eva Gonzalès, Mary Cassatt și Louise Breslau.

În muzeul La Piscine din Roubaix, copiii lui Degas, Renoir și Pissarro, inclusiv „Petite danseuse de 14 ans” a celui dintâi, se vor alătura „Mona Lisei” muzeului, „La Petite chatelaine” de Camille Claudel.

În ceea ce privește muzeul MUba Eugène-Leroy din Tourcoing, acesta va avea parte de o adevărată surpriză: reunind 57 de capodopere din colecțiile naționale ale lui Monet, Renoir, Pissarro, Cézanne, Caillebotte, Signac, Gauguin și Bonnard, instituția va organiza o expoziție majoră despre peisajele impresioniste.

Foto credit: Claude Monet, „Coquelicots”, 1873, Musée d’Orsay