Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  În căutarea Paradisului – József Bartha, la Borderline Art Space
afis in cautarea paradisului

În căutarea Paradisului – József Bartha, la Borderline Art Space

Expoziția „În căutarea Paradisului” a artistului József Bartha va fi vernisată în seara de 15 martie, la Borderline Art Space din Iași. Curatoriată de Kata Ungvári-Zrínyi, ea cuprinde instalații centrate pe nostalgia obiectelor.

„Proiectele instalaționale ale lui Bartha József lucrează cu obiecte încărcate simbolic într-un univers poetic. Această lume se construiește printr-o logică de tipul viselor: obiectele se întâlnesc în viziuni stranii, însă aceste viziuni ne lovesc în stomac prin aluziile lor cu caracter politic și printr-o maturitate a tratării conotațiilor complexe. Instalațiile În căutarea Paradisului și Paradisul pierdut sunt manifestări obiectuale a imaginarului colectiv al prezentului, fragmentat și reansamblat după modele noi, nerecunoscute încă…

Nostalgia este un element recurent, fie dacă apare în vazele de sticlă colorată, realizate artizanal, fie dacă ne surprinde în pezența brazilor tăiați. Se pare că și spațiul capătă caracterul viselor: suntem închiși înăuntru și afară în același timp. Iar printre multiplele și complexele dinamici ale puterii atârnă agățate oasele idealurilor – ale unor ființe create cu grijă, prin vibrațiile spiritului și manopera minții.

Deși elementele de fier și sârma ghimpată sunt foarte reale, structura pe care o creează este cumva bidimensională, ca o mâzgăleală, pe lângă prezența solidă a pinilor, care umplu spațiul fizic și, în același timp, deschid spațiu mental. Același lucru este valabil și pentru forma săgeților în portocale.

Seturile de intenție umană și violență umană se suprapun aproape complet, iar acest lucru este expus la nivelul societății: amenințarea dictaturii și prezența constantă a represiunii modelează lumea tematică a întregii expoziții: în lucrările lui Bartha vedem realități înăbușite, blocate, segregate, epuizate și deconectate în coerența lor.

Nostalgia obiectelor, semnele proceselor descompunerii și prezența firească a elementelor organice conferă spațiilor o estetică specifică ce este familiară, aproape intimă pentru privitor – dar ceea ce rupe „vraja” ei este ordinea strictă și clară prezentă în compoziții sub multe forme. Noțiunea de dictatură, menționată verbal și sugerată de unele recuzite, este astfel prezentă și în poziționarea și sistemul obiectelor. Fiecare instalație împachetează o analiză particulară a condiției umane (societale) într-o viziune compactă din punct de vedere mental și profund afectivă”, etse argumentul curatorial.

Expoziția va putea fi vizitată până în 8 aprilie.

Despre József Bartha

József Bartha (n. 1960, Odorheiu Secuiesc) trăiește și lucrează la Târgu Mureș. Este artist vizual, scenograf, curator, conferențiar universitar la Universitatea de Artă din Târgu Mureș, unde predă scenografie și arte vizuale.

Inițiator și organizator al mai multor proiecte naționale și internaționale de artă contemporană, este fondatorul și președintele Fundației ARTeast și a spațiului de artă contemporană B5 Studio din Târgu Mureș.

Lucrările conceptuale a lui Bartha József includ fotografii, instalații, videoinstalații și intervenții artistice, cu expoziții personale în România, Slovacia, Ungaria, Cehia și SUA. Începând cu 1992, a realizat mai mult de 90 de scenografii la teatrele din România, Ungaria, Slovacia și Serbia. Între altele, a fost nominalizat de patru ori la premiile UNITER pentru cea mai bună scenografie, iar în 2014 a și câstigat pentru spectacolul „Hamlet” regizat de László Bocsárdi la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe.