Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  In Memoriam Corneliu Baba 25, la Muzeul Colecțiilor de Artă
corneliu baba autoportret, mnar, curatorial.ro

In Memoriam Corneliu Baba 25, la Muzeul Colecțiilor de Artă

Muzeul Colecțiilor de Artă a anunțat vernisajul expoziției „In Memoriam: Corneliu Baba 25” și lansarea volumelor III și IV din seria „Confesiuni și Jurnale”, pentru a marca un sfert de secol de la moartea artistului.

Vernisajul și lansarea vor avea loc pe 15 decembrie, la ora 14:00, la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111). Expoziția va fi deschisă publicului până pe 28 mai 2023.

Expoziţia prezintă 50 lucrări de pictură şi grafică realizate în perioada 1977 – 1997 la care artistul s-a referit în ultimele două „Jurnale” și o selecție din obiectele personale ale lui.

Lucrările de pictură și obiectele personale provin din colecţia Corneliu Baba donată muzeului în 2011 de soţia artistului, Constanţa Baba, la care au fost adăugate alte 12 lucrări de grafică, studii și schițe, din colecţia artistului, puse la dispoziţie de custodele colecţiei, Maria Albani, cu scopul de a completa demersul artistic, preocupările tematice şi tehnice ale maestrului de-a lungul ultimelor două decenii de activitate.

Confesiuni și jurnale

În acelaşi timp, expoziţia promovează volumele III şi IV din seria „Confesiuni și jurnale”, disponibile la librăriile Muzeului Naţional de Artă al României, respectiv Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian şi Muzeul Th. Pallady.

În jurnalele sale, Corneliu Baba a dezvăluit diferite aspecte şi păreri despre viaţa şi activitatea sa, despre regimurile politice prin care a trecut alături de contemporanii săi. Astăzi, graţie Mariei Muscalu-Albani le putem parcurge în cele patru volume: Confesiuni şi Jurnale I: 1944 – 1965, Confesiuni şi Jurnale II: 1965 – 1977, Confesiuni şi Jurnale III: 1977 – 1983 şi Confesiuni şi Jurnale IV: 1984 – 1997, editate în anii 2018, 2020, 2021 şi 2022.

Acestea ajută atât specialiştii, cât şi iubitorii de artă să înţeleagă subiectele abordate de artist, inspiraţia către gama cromatică aleasă, starea de spirit a artistului din diferite perioade ale vieţii sale, dar şi relaţiile sale cu colegii de breaslă sau cu diferite personalităţi din alte domenii, precum şi problemele societăţii contemporane într-o perioadă de politizare a vieţii culturale.