Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalație-manifest, expusă în centrul orașului Iași
iasi,,romania, ,march,10th,2022:,alexandru,ioan,cuza,statue

Instalație-manifest, expusă în centrul orașului Iași

„A Walk in the Park”, o instalație-manifest, va fi expusă în centrul orașului Iași, în luna mai, în timpul Romanian Creative Week.

Aflată la a doua ediție în cadrul RCW, platforma critică de artă Manifest of Now, care în 2022 a adus în Piața Unirii din Iași o lucrare inedită realizată din 16 baraje anti-tanc similare cu cele folosite de militarii ucraineni, propune pentru anul acesta o altă temă de actualitate, cu impact major asupra societății.

„A Walk in the Park”, lucrare realizată de artistul vizual și scenograful Cristian Rusu, lector dr. la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, aduce în prim-plan ruinele vieții cotidiene, provocate inclusiv de cutremure și războaie. Artistul explică: „Instalația duce ironic și critic mesajul de la clișeul lingvistic, adică un lucru care se face, de regulă, foarte relaxat, la experiența spațială a contactului real și problematic cu ceva ce nu vedem chiar zilnic: ruinele din cotidianul nostru, iar, mai nou, ruinele cauzate de războaie sau cutremure”.

Instalația, care va fi expusă în Piața Unirii din Iași pe toată perioada desfășurării Romanian Creative Week, 19 – 28 mai, va reprezenta o experiență interactivă pentru public, având o dublă intenție: reflectarea asupra imaginarului în spațiul public, precum și asupra ideii de detensionare a acestuia, prin găzduirea de instalații de artă contemporană.

„Labirintul propus este, pe de-o parte, unul fizic, dar el este și în mintea noastră. Noi îl creăm și tot noi îl demontăm. Asta doar dacă vom ști să recompunem ceva nou din ruinele printre care ne plimbăm”, mai spune autorul lucrării.

Nikita Kadan, primul artist invitat la „Manifest of Now”

„Manifest of Now”, proiect cuprins în secțiunea Arts & Crafts a Romanian Creative Week, este curatoriat de Marlene Herberth, parte a studioului KraftMade, centrat pe tehnici provenite din patrimoniu pentru a oferi soluții și strategii regenerabile, și de Elena Viziteu Ionescu, arhitect și membru fondator al Via Architecture.

La ediția din 2022 a RCW, când a fost lansată platforma critică de artă în spațiul public, Iașiul a găzduit lucrarea „The Movable Circle” a artistului Nikita Kadan, din Kiev.

Lucrarea, cu un puternic mesaj public, atrăgea atenția asupra agresiunii Rusiei față de Ucraina și invita la reflecție asupra pericolului aflat în apropiere.

Aflat la a treia ediţie, Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC). Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat mai mult de 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.