Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalații create de Do Ho Suh, deteriorate la Muzeul de Artă Contemporană din Sidney
sydney,,australia ,dec,13:,the,museum,of,contemporary,art,on

Instalații create de Do Ho Suh, deteriorate la Muzeul de Artă Contemporană din Sidney

Două instalații importante ale artistului Do Ho Suh au fost deteriorate în timpul unui eveniment de după orele de program care a avut loc săptămâna aceasta la Museum of Contemporary Art Australia din Sydney.

Expuse în cadrul unei prezentări dedicate lui Suh, considerată prima sa expoziție în emisfera sudică, cele două lucrări – Hub, 260-10 Sungbook-dong, Sungbook-ku, Seul, Coreea (2016) și Hub-2, Breakfast Corner, 260-7, Sungbook-Dong, Sungboo-Ku, Seul, Coreea (2018) – reprezintă reconstituiri unu la unu a două dintre spațiile de locuit ale artistului în Seul. Expoziția făcea parte din Sydney International Art Series, proiect al muzeului.

Construite folosind țesături din poliester cu nuanțe vibrante și armături din oțel inoxidabil, instalațiile lui Suh pot fi accesate și străbătute.

Daily Mail a relatat că lucrările au fost deteriorate în timpul unui eveniment sponsorizat de Bloomberg, unul dintre partenerii MCA. Se pare că persoana respectivă a avariat lucrările trăgând două dintre ușile instalațiilor construite în mod complicat de Suh.

Într-o declarație pentru ARTnews, MCA Australia s-a rezumat la a declara: „Un vizitator al expoziției Do Ho Suh de la Muzeul de Artă Contemporană Australia s-a împiedicat accidental, ceea ce a avut un impact asupra unei instalații expuse. Protocolul muzeului a fost urmat și nimeni nu a fost rănit. Lucrarea a fost evaluată de un restaurator înainte ca spațiul galeriei să fie redeschis publicului. Îngrijirea operelor de artă este de cea mai mare importanță pentru MCA Australia. Accidentele se întâmplă în muzee și galerii, motiv pentru care toate instituțiile au proceduri clare pentru aceste situații”.

Alte lucrări de artă deteriorate în timpul expunerii

Se întâmplă periodic ca opere de artă să fie distruse sau avariate în timp ce sunt expuse în muzee și în alte spații – fie din greșeală, fie în mod deliberat.

În luna februarie 2023, o sculptură „Balloon Dog” a lui Jeff Koons, evaluată la 42.000 de dolari, a fost răsturnată și spartă de un colecționar la un târg de artă din Florida.

În octombrie anul trecut, un turist american a distrus două statui vechi de 2.000 de ani la Vatican, după ce i-a fost refuzată o audiență cu Papa Francisc.

În iunie, un vizitator italian al Muzeului Reina Sofía din Madrid a rupt o operă de artă de Alberto Sánchezdupă ce s-a agățat de ea în timp ce se împiedica făcându-și un selfie.

Similar, în 2020, un model din ipsos al unei sculpturi din secolul al XIX-lea a lui Antonio Canova din muzeul omonim din Possagno a fost deteriorată după ce un turist austriac s-a așezat pe lucrare în timp ce încerca să facă un selfie.