Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Institutul Cultural Român, la aniversare – Evenimente la Vila Malaxa, redeschisă publicului
vila malaxa, icr

Institutul Cultural Român, la aniversare – Evenimente la Vila Malaxa, redeschisă publicului

Institutul Cultural Român (ICR) readuce sediul său din București în circuitul cultural și sărbătorește 20 de ani de la înființare într-un weekend cu evenimente deschise publicului.

Pe 7 și 8 iulie 2023, la sediul din Aleea Alexandru nr. 38, vor avea loc o expoziție de fotografie, proiecții de film, concerte și spectacole. Accesul publicului este liber în Sala Mare a ICR.

„Vocația Institutului Cultural Român este să aducă împreună artiști, profesioniști din domeniul culturii, să conecteze cultura română la piața culturală internațională. Sărbătorim și la București 20 ani de la înființarea ICR, alături de public și alături de parteneri în cel mai firesc mod: punem sediul ICR pe harta culturală a Capitalei, ca spațiu de întâlnire în domeniul artelor și al creativității. Anul acesta am încheiat lucrările de reparații ale vilei Malaxa și putem să redeschidem către public porțile acestei clădiri de patrimoniu, cu istorie bogată și arhitectură remarcabilă. Invit prietenii ICR să ne viziteze la acest sfârșit de săptămână, în care propunem un program multidisciplinar, care are în centru personalități consacrate la nivel internațional și tineri artiști remarcabili”, a transmis într-un comunicat Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Program Ziua ICR

Pe 7 iulie, la ora 18:00, este programat vernisajul expoziției de fotografie „O întâmplare cu Jazz”, semnată Mircea Sorin Albuțiu,  dedicată coregrafei Miriam Răducanu. Expoziția reunește imagini conceptuale și documentare cu dansatoarea și coregrafa Miriam Răducanu realizate de fotograful independent Mircea Albuțiu în perioada 2016 – 2021. Prietenia celor doi, întărită de pasiunea comună pentru dans, a dat naștere unui proiect despre bucuria de a împărtăși arta, atât a subiectului din fața camerei, cât și a celui din spatele ei. Mircea Sorin Albuțiu este fotograf independent și autor de filme documentare stabilit în Portugalia.

În Sala Mare a ICR va putea fi vizionată „Wolfgang”, instalație-performance filmată în VR, proiect al Fundației Art Production realizat cu sprijinul JTI. Ideea, regia, desenele și coregrafia îi aparțin lui Gigi Căciuleanu, având ca fundal muzical creații semnate de Wolfgang Amadeus Mozart. Interpreți sunt Lelia Marcu-Vladu (Regina Nopții), Lari Giorgescu (Visătorul), Ana Iacob (ArlecchinA), Bogdan Iacob (ColombinO). Instalația VR va fi putea fi văzută de patru persoane simultan, folosind căști Oculus Quest 2.

De la ora 20:00, va avea loc proiecția documentarului-eseu „O întâmplare cu Jazz / Without Expectations”, în care artista Miriam Răducanu creează o nouă coregrafie, inspirată de Miles Davis și de muzica lui. Documentarul a fost filmat de Mircea Albuțiu în locuința familiei Răducanu în 2017.

Filmul multipremiat „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer și produs de Ada Solomon, cu Bogdan Dumitrache și Luminița Gheorghiu în distribuție, va fi proiectat de la ora 21:00. La ediția din 2013 a Berlinalei, producția a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film și Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film). Ulterior, a primit și nouă premii Gopo.

Pe 8 iulie, la ora 18:30, va avea loc concertul susținut de tineri muzicieni din România și Republica Moldova care au participat la programul #AdMusicam, organizat de ICR la Mogoșoaia în perioada 26 iunie – 9 iulie 2023. Vor interpreta în Sala Mare a ICR Ana Sireteanu (flaut), Maria Velea (flaut), Raluca Ciula (clarinet), Theodor Andreescu (vioară), Larisa Nicolae (vioară), Andreea Mihalache (violă), Mihai Artemii (violoncel), Ștefan Luță (vioară) și Luca Bădițescu (contrabas), Fabiani Prcsina (pian), Rebeca Petre (vioară) și Ștefan Filip (trompetă). În program: Franz Anton Hoffmeister – Sonata; Gerardo Rodriguez – La Cumparsita; Dmitri Shostakovich – Cvartetul de coarde nr 8; Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul în do major, KV 157; Grigoraș Dinicu – Hora Mărțișorului; Kaspar Kummer – Deux duos pour Flute et Clarinette și Eric Ewazen – Trio pentru trompetă, vioară și pian.

De la ora 20:30, va rula filmul „Aferim!”, regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon, recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la ediția din 2015 a Berlinalei și cu 13 premii Gopo. Unul dintre proiectele cinematografice românești de referință, „Aferim!” este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească în 1835. Din distribuție fac parte Teodor Corban, Victor Rebengiuc și Toma Cuzin.

Despre Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român a fost înfiiințat prin Legea nr. 356 / 11 iulie 2003, având drept scop „reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate”.

În 20 de ani, instituția a dezvoltat o rețea de 18 reprezentanțe în străinătate, iar în 2023 a fost aprobată înființarea ICR Tokyo.

ICR desfășoară proiecte prin institutele sale din străinătate, dar și în spații geografice în care încă nu are reprezentanțe, în colaborare cu misiunile diplomatice ale României. Ca partener al operatorilor culturali români și străini, ICR facilitează dialogul cultural și colaborările internaționale. Ca membru EUNIC, ICR desfășoară programe de diplomație culturală în peste 30 de clustere la nivel global și organizează în țară Festivalul Filmului European.

Centrul Național al Cărții (CENNAC) din cadrul ICR organizează prezența românească la târgurile internaționale de carte și festivaluri de literatură din Londra, Paris, Torino, Madrid, Beijing, Göteborg, Varșovia, Cracovia, Wrocław și Viena. În CENNAC funcționează Editura ICR și departamentul Programe de finanțare – Translation and Publication Support și Publishing Romania. Biroul Limba Română organizează cursuri de limba română pentru străini la București și în rețeaua de institute culturale românești din străinătate, și Școala de vară de la Brașov.

În 2023, ICR a reluat finanțările nerambursabile prin relansarea Programului Cantemir. ICR derulează opt programe de burse și rezidențe în țară și în străinătate.

Clădirea în care funcţionează astăzi Institutul Cultural Român a fost comandată de industriașul Nicolae Malaxa și proiectată de arhitectul Petre Antonescu, discipol al lui Ion Mincu şi autorul a numeroase construcţii de referinţă: Arcul de Triumf, Primăria Capitalei, Palatul Kretzulescu, fosta Bancă Marmorosch-Blank, Facultatea de Drept, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Accademia di Romania din Roma. Arhitectul datează planurile acestei clădiri între anii 1900 – 1916.