Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Institutul de Management al Artei – Piața românească de artă, în 4 topuri
grigorescu Țărăncuța cu basma albă

Institutul de Management al Artei – Piața românească de artă, în 4 topuri

Institutul de Management al Artei (IMA) a publicat o radiografie a pieței românești de artă, analizând evoluția ei de-a lungul ultimilor trei ani, în premieră, sub forma unei serii de patru topuri.

Topurile au fost realizate ținând cont de valoarea de adjudecare publică a operelor de artă, conform istoricului tranzacțional al caselor de licitații românești, dar și de alți factori relevanți, precum: raritatea în piață a operei artistului, frecvența expozițiilor, trecerea către noile generații de colecționari.

Cele patru clasamente, publicate la începutul noului sezon al pieței românești de artă, aliniază artiștii contemporani investibili ce au urmat (și promit să urmeze) un trend ascendent în piața românească de artă, cei 10 Mari Maeștri tranzacționați la peste 100.000 de euro în piața românească de artă, o listă a artiștilor de patrimoniu astăzi subevaluați în piață, dar și o listă de probabilități cu privire la cum vor evolua anumiți artiști contemporani tineri (supercontemporani).

„20+1 artiști contemporani investibili. Pariuri pentru viitor”

Primul Top „20+1 artiști contemporani investibili. Pariuri pentru viitor” cuprinde pe scurt o caracterizare a artistului, o predicție de evoluție și câteva argumente pentru probabila evoluție pozitivă de piață a artistului listat. Lista este alcătuită din clasici ai artei contemporane care au dat dovadă de reziliență, după ani de cotare medie sau favorabilă, și au izbutit să facă trecerea dinspre gustul vechilor generații de colecționari către cel al noilor generații de colecționari (colecționarul contemporan), precum și din artiști contemporani ce s-au apreciat treptat și continuu în ultimii 3-5 ani, pentru argumentele de piață analizate, și probabil vor continua să se aprecieze financiar, pentru aceleași argumente.

Corneliu Baba, Felix Aftene, Sabin Bălașa, Ștefan Câlția, Constantin Piliuță, Jules Perahim sunt câțiva dintre cei 21 de artiști care au înregistrat, în ultimii ani, argumente de piață și rezultate promițătoare. Arta contemporană este privită astăzi cu încredere, fiind considerată „investiția omului educat”, precum și una dintre cele mai utile și profitabile oportunități de investiție, apreciată, așadar, nu doar pentru valențele estetice și educative ca produs cultural, cât și pentru potențialul de câștig din creșterea valorii de piață.

„Top 10 clasici peste 100.000 de euro”

Cel de-a doua listă – „Top 10 clasici peste 100.000 de euro” – aliniază cei mai reprezentativi artiști pentru arta românească importantă, după rezultatele de piață din ultimii ani,  prezentând grafic sugestiv scara artiștilor, recordul obținut și valoarea opere de artă.

În topul tranzacțiilor de pe piața românească de artă rămân Nicolae Grigorescu (foto – „Țărăncuță cu basma albă”), Ștefan Luchian și Nicolae Tonitza, iar lista de 10 este închisă de Nicolae Vermont, recent intrat în top.

top 10 clasici peste 100.000 de euro

Top 10 clasici peste 100.000 de euro

Rezultatele prezentate în cel de-al doilea top demonstrează continuarea trendului de creștere a pieței românești de artă, dar și interesului colecționarilor și investitorilor pentru segmentul artei de patrimoniu, al artiștilor istorici, expuși în muzeele din România.

„20 probabilități. 20 de artiști istorici muzealizați de specialiști, azi subevaluați în piață”

„Top 20 probabilități. 20 de artiști istorici muzealizați de specialiști, azi subevaluați în piață (500 – 5.000 de euro)” prezintă o listă a artiștilor care au avut o evoluție modestă în piața românească de artă a ultimilor ani, fiind subevaluați în piață (în special din cauza deficitului de organizare de expoziții de artă importantă de către rețeaua națională a muzeelor, care să îi readucă în atenție, precum și a producției foarte scăzute de literatură de specialitate), chiar dacă operele acestor artiști sunt expuse permanent în toate muzeele importante de artă românească.

Ștefan Dimitrescu, Jean Alexandru Steriadi, Eustațiu Stoenescu și Ion-Theodorescu Sion sunt câțiva dintre artiștii care alcătuiesc lista, artiști muzeali importanți, care au lăsat o moștenire artistică bogată, variată și durabilă și care au potențialul calitativ și masa creativă de a reajunge în prim-plan, în cazul în care sunt reintroduși în agenda atenției publice, prin organizarea de expoziții relevante și realizarea de monografii în tiraje suficiente. Analiza prezintă publicului detalii despre activitatea creatoare a artiștilor, previziuni cu privire la evoluția acestora, dar și potențialele evenimente culturale retrospective cu scopul de a restaura figurile artiștilor clasici.

Contemporani de urmărit

„Top 13 supercontemporani de urmărit” prezintă tineri artiști ce se străduiesc pe scena artei contemporane și argumentele pentru care IMA susține o viitoare apreciere a cotației acestora. Irina Dragomir, Ștefan Ungureanu, Daniel Rădulescu, Obie Platon și Mihai Mureșan sunt câțiva din cei listați, care merită în opinia IMA atenția noilor generații de colecționari sau investitori educați, pentru potențialul acestora de creștere a valorii operelor și a cotei de piață pe termen mediu și lung.

Analiza pieței românești de artă în 4 topuri este publică pe artmark.ro și cuprinde clasificările complete ale artiștilor în funcție de datele obiective monitorizate de Institutul de Management al Artei.