Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Institutul Smithsonian a aprobat returnarea către Nigeria a 29 de sculpturi în bronz din Benin
benin, national museum of african art, smithsonian institution foto franko khoury

Institutul Smithsonian a aprobat returnarea către Nigeria a 29 de sculpturi în bronz din Benin

Consiliul Institutului Smithsonian a votat săptămâna aceasta returnarea unui grup de sculpturi din bronz către Nigeria, țara de origine, căreia i-a promis anul acesta înapoierea obiectelor furate în urmă cu mai mult de un secol.

Aceasta este prima mare restituire de artefacte și obiecte de artă sub incidența noii politici adoptate de instituție, potrivit artnet.com.

Comisia Națională pentru Muzee și Monumente din Nigeria va primi 29 de obiecte din Bronzurile de Benin.

Transferul va avea loc la o dată ce urmează să fie stabilită și, potrivit anunțului Smithsonian, va fi plătit de instituția americană. Toate obiectele au fost furate de soldații britanici în timpul unui raid din 1897 în Palatul regal din Benin.

Obiectele ce vor fi returnate fac parte din seria de 39 de bronzuri din colecția Smithsonian National Museum of African Art din Washington D.C. Pentru celelalte zece sunt derulate cercetări legat de proveniență.

Credit foto: National Museum of African Art, Smithsonian Institution/ Franko Khoury