Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  INTERVIU – Director Muzeul „Dimitrie Leonida”, despre prima prezentare în străinătate, expoziții de artă modernă și o anuală de artă și știință
muzeul national tehnic dimitrie leonida 1

INTERVIU – Director Muzeul „Dimitrie Leonida”, despre prima prezentare în străinătate, expoziții de artă modernă și o anuală de artă și știință

Laura Albani, directoarea Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, vorbește într-un interviu acordat curatorial.ro despre prima prezență în afara țării a instituției pe care o conduce din 2012 și despre proiectele pe care le va organiza și găzdui începând cu acest an.

MNT „Dimitrie Leonida” va face prima incursiune în străinătate la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, grație colaborării cu proiectul „Acum – Aici – Acolo”, coordonat de arh. Emil Ivănescu, președinte OAR București. La ceea ce va fi cea mai vizitată expoziție românească de arhitectură, muzeul va prezenta cel puțin șapte dintre obiectele sale de patrimoniu – invenții care au impresionat lumea.

Pe de altă parte, la București, muzeul al cărui statut e în curs de schimbare – va trece în curând în administrarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării – va derula mai multe proiecte, inclusiv o Anuală de Artă și Știință, șase expoziții de artă modernă și lansări de carte.

laura albani

Laura Albani

Care este situația actuală a Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida”?

Laura Albani: Ca în orice organizație, există curbe. Anul trecut am avut o curbă care a căzut rău. O societate încearcă să aibă profit și, când se reorganizează și se restructurează, restructurează și acolo unde nu i-a fost adus pe cât ar fi dorit. Acela a fost momentul. S-au potolit lucrurile și și-au dat seama că nu aceea era soluția – ei au zis că nu îl închid, dar mai erau doi oameni… Cel care luase hotărârea a fost prost sfătuit și, de fapt, nu mai este la noi, s-a schimbat conducerea Electrica Serv. De atunci, Ministerul Energiei și Ministerul Cercetării au hotărât că locul muzeului să fie la Cercetare. Ceea ce e firesc. Nu s-a întâmplat încă, pentru că procedurile durează, sunt probleme care trebuie puse la punct – legat de patrimoniul mobil, imobil, de proprietar.

Dar se va întâmpla?

Laura Albani: Sigur se va întâmpla. Am văzut proiectele de Hotărâre de Guvern, dar mai durează.

muzeul national tehnic dimitrie leonida

Vara trecută ați colaborat cu Art Safari, anul acesta ieșiți prima dată din țară, cu proiectul care reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneția.

Laura Albani: Colaborarea cu Emil Ivănescu a început în urmă cu ceva timp. Am mai avut expoziții împreună cu OAR, inclusiv Anuala de Arhitectură, ne-au ajutat la expoziția „Coandă” și acum încă se află șase proiecte ale lor la noi.

Cu câte exponate veți merge la Veneția?

Laura Albani: Deocamdată, discutăm despre șapte. E posibil să fie mai multe. Vorbesc despre obiecte mari, imagini, filme. Acum sortăm, aranjăm. Eu zic că s-ar putea să fie chiar mai mult de șapte, în ambele spații de acolo ale României. Vor fi și surprize, așa că nu pot divulga tot.

muzeul national tehnic dimitrie leonida, persu 1923

Pentru anul acesta, ce v-ați propus să faceți la muzeu?

Laura Albani: Avem un plan expozițional destul de bogat. Mai avem două parteneriate care se întind pe vreo patru ani, vom avea o Anuală de Artă și Știință, șase expoziții de artă modernă care se leagă bine cu partea obiectuală a muzeului, lansări de carte, o colaborare cu Asociația Producătorilor de Fibră Optică cu care vom face un colț special. Cred că aceste colaborări vor fi fructuoase. Eu văd și neajunsurile muzeului – amplasarea, lipsa spațiului – , însă ceva foarte bun pentru muzeu este această primă ieșire în afară. Trebuie să promită și să oblige.