Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Jeff Koons și proiectul „Moon Phases”. NASA și SpaceX vor lansa la toamnă primele sculpturi în spațiu
jeff koons

Jeff Koons și proiectul „Moon Phases”. NASA și SpaceX vor lansa la toamnă primele sculpturi în spațiu

Artistul american Jeff Koons a declarat că a luat în considerare să ajungă pe Lună odată cu proiectul său „Moon Phases” care va fi derulat împreună cu NASA și SpaceX. Agenția spațială și compania lui Elon Musk vor lansa la toamnă primele sculpturi în spațiu.

„Mi-am dat seama că asta ar însemna să îmi ocup un an din timpul meu”, a declarat Koons pentru New York Times. „Având în vedere tot ce se întâmplă în studio și în munca mea, chiar nu puteam face asta”, a explicat el.

În luna martie a acestui an, artistul a anunțat că un proiect al său va fi trimis pe Lună cu o misiune complet automatizată ce va fi lansată de la Kennedy Space Center.

Jeff Koons a realizat seria de sculpturi „Moon Phases”, cu NFT-uri corespondente. Mai multe lucrări de artă au fost trimise în spațiu, însă acum este prima dată când a fost primită aprobare ca lucrări de artă să aselenizeze. Intenția este ca sculpturile să rămână acolo pe termen nelimitat.

Planul era ca lucrările să aselenizeze în iulie, în Oceanul Procellarum, după ce vor fi lansate de pe platforma 39A de la Kennedy Space Center într-o misiune a companiei private Intuitive Machines. Reprezentanții acesteia au propus ideea echipei lui Koons, în noiembrie 2021.

„Moon Phases NFTs” va fi disponibil prin Pace Verso, platforma NFT a Galeriei Pace. Locul unde vor fi expuse sculpturile va fi desemnat primul Sit de Patrimoniu Lunar.

„Jeff Koons: Moon Phases” – un proiect în trei părți

În vârstă de 67 de ani, cu o carieră prolifică de aproximativ patru decenii, Jeff Koons nu a ascuns vreodată faptul că vrea ca arta lui să aibă un impact major, să fie spectaculoasă.

Vara aceasta, el a urmărit două direcții artistice diferite – revenirea la rădăcinile artei vestice, prin expoziția „Apollo”, deschisă pe insula grecească Hydra; trimiterea pe Lună a unor sculpturi în miniatură.

Un modul lunar, transportat de o rachetă a SpaceX, va plasa cutia cu lucrările de artă, acestea fiind primele autorizate să se afle pe Lună. Lansarea este, pentru moment, planificată să aibă loc în toamnă.

„Jeff Koons: Moon Phases” este un proiect în trei părți. El va include, pe lângă lansare, sculpturi pe care colecționarii să le păstreze și primele lui NFT-uri.

Da Vinci, Duchamp și Marilyn Monroe – nume alese pentru „fazele Lunii”

Despre ambele proiecte derulate anul acesta, despre NFT, el declara în luna mai: „Fiecare lucrare de artă pe care o creez este concepută și, într-o oarecare măsură, executată prin tehnologie digitală, iar asta se întâmplă de decenii. Am încercat mereu să fac ce pot mai bine pentru că simt o obligație morală. Acum am șansa, iar arta poate fi considerată o metaforă pentru a arăta oamenilor că îți pasă de ei”.

Jeff Koons trăiește în prezent în Manhattan, alături de soția lui, artista Justine Wheeler Koons. El are opt copii. Ca parte a „Moon Phases”, el s-a gândit să își părăsească familia pentru a face o lungă călătorie – spre Lună. Însă a revenit asupra ideii.

Proiectul, anunțat în primăvară de PaceVerso, o unitate a Pace Gallery, care îl reprezintă, are mai multe părți și, în prezent, niciuna nu este finalizată.

El include 125 de sculpturi miniaturale ale fazelor Lunii, din diverse ipostaze. Fiecare va fi denumită după o persoană pe care artistul o admiră, „care are realizări ce sunt aspiraționale pentru societatea noastră”.

Lista de nume nu este finalizată, însă printre ele se regăsesc Marcel Duchamp, Elvis Presley, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Sacagawea, Sojourner Truth, sculptorul antic elen Praxiteles și Ileana Sonnabend, dealer care l-a reprezentat cândva pe Koons.

Este plănuit ca aceste sculpturi în miniatură să rămână pe Lună într-un loc ce urmează să fie stabilit.

Celelalte două componente ale proiectului au natură terestră. O sculptură mai mare, sferică, din oteț inoxidabil, plasată într-o cutie din sticlă, va fi disponibilă colecționarilor, iar aceasta va avea NFT corespondent.

Credit foto: Jeff Koons