Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  La Montpellier, o expoziţie a artistului stradal Banksy vine în ajutorul migranţilor naufragiaţi

La Montpellier, o expoziţie a artistului stradal Banksy vine în ajutorul migranţilor naufragiaţi

Aproape 250 de opera de Banksy sunt prezentate la Montpellier. Beneficiile acestei expoziţii vor reveni asociaţiei SOS Méditerranée, scrie francetvinfo.fr.

Este o expoziţie angajată, la fel ca Banksy.

După Grigny, în departamentul Esonne, este rândul oraşului Montpellier să primească operele artistului britanic. Şabloane, desene, serigrafii, postere sau cărţi poştale provenite dintr-o colecţie privată.

Locul expunerii este modest. O casă împrumutată de asociaţia Luttopia care vine în ajutorul celor mai puţin norocoşi. Desenele lui Banksy sunt expuse pe tapetul înflorat, fără alte înflorituri. Publicul numeros este încântat să vadă operele lui Banksy la Montpellier, mai ales că asta nu se întâmplă în fiecare zi.

“Este o adevărată ocazie”, recunoaşte un vizitator. Expoziţia este de altfel gratuită. Fondurile pe care organizatorii speră să le strângă vor proven din produse derivate (serigrafii, postere…) vândute cu ocazia acestui eveniment şi a donaţiilor.

Vara trecută, expoziţia de la Grigny a permis strângerea a 13.500 de euro. O sumă oferită asociaţiei SOS Méditerranée care finanţează costul unei zile pe mare pentru a salva migranţi. Cu ocazia acestei expoziţii caritabile, Banksy Modeste Collection speră să adune la fel de mulţi bani pentru ONG.

Banksy Modeste Collection este proprietara operelor. Această societate a fost înfiinţată acum doi ani pe când actorul François Bérardino, alias Beru, şi-a dorit să vândă colecţia.

În 2007, acesta din urmă l-a întâlnit la Londra, fără să ştie, pe Banksy, a cărui identitate rămâne încă şi astăzi incertă. El a plecat cu două desene. Câteva luni mai târziu, a înţeles că s-a întâlnit cu celebrul artist stradal. Sedus de personaj şi de cauzele pe care le apără, el a început să-şi formeze o colecţie.

Colecţia adunată de societatea Banksy Modeste Collection are drept obiectiv expunerea acestor opere pentru a susţine asociaţiile care ajută refugiaţi. Un angajament care merge în direcţia luptelor lui Banksy.

Expoziţia este deschisă până la 17 octombrie, pe strada Toulouse 88 bis, la Montpellier.