Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
“Les années heureuses” – Fotografii ale lui Denise, realizate de tatăl său, Émile Zola – expuse la Musée d’Orsay

“Les années heureuses” – Fotografii ale lui Denise, realizate de tatăl său, Émile Zola – expuse la Musée d’Orsay

Inedita expoziţie este deschisă până pe 1 iunie, arată reprezentanţii instituţiei de cultură pariziene.

Émile Zola a fost iniţiat în fotografie în 1888 şi a început să practice cu ardoare această artă din 1894, când era aproape de finalizarea grandiosului său proiect literar “Rougon-Macquart”.

Artistul a realizat mii de clişee fotografice în locurile în care a mers, fie că a fost vorba de Paris, Médan, Verneuil-sur-Seine sau Londra – unde a plecat în exil în 1898, timp de un an.

Multe dintre fotografii au aerul unui jurnal intim şi captează microcosmosul familial dar şi drama de a trăi între două cămine şi două femei. Asemenea scrisorilor adresate “celor trei scumpi adoraţi”, anume amantei sale, Jeanne şi copiilor pe care i-a avut cu ea – Denise (1889) şi Jacques (1891) – cu care a trăit o viaţă clandestină, fotografiile realizate de el pot fi considerate nişte “declaraţii înfocate de iubire”, arată cei de la Musée d’Orsay.

Émile Zola şi-a fotografiat fiica timp de patru ani, când Denise a avut între 9 şi 13 ani.

“Tatăl meu realiza fotografii cu pasiunea pe care o punea în tot ce făcea. Astfel ne rămân amintiri vii ale intimităţii noastre”, mărturisea Denise Le Blond-Zola.

Credit foto: Musée d’Orsay