Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrare a pictoriței engleze Helen Saunders, membru al mișcării Vorticist, expusă în premieră la Londra
praxitella xray

Lucrare a pictoriței engleze Helen Saunders, membru al mișcării Vorticist, expusă în premieră la Londra

O operă de artă a pictoriței engleze Helen Saunders redescoperită recent va fi expusă în premieră la Courtauld Gallery din Londra, începând cu luna octombrie.

Lucrarea pierdută a lui Saunders, membru al mișcării Vorticist, poartă titlul „Atlantic City”, este considerat că datează din 1915 și a fost detectată în 2019 de doi foști stagiari de la Courtlauld în spatele altei picturi – „Praxitella”, un portret al curatorului și criticului de film Iris Barry realizat de Wyndham Lewis, de asemenea membru Vorticist.

Cercetătorii au bănuit mult timp că Lewis a pictat peste o compoziție anterioară pentru a crea „Praxitella”, deoarece suprafața picturii este inegală și culori ciudate erau vizibile printre crăpăturile din straturile de vopsea.

Potrivit Courtland, stagiarii Rebecca Chipkin și Helen Kohn au făcut o analiză cu raze X asupra „Praxitella”. Ascuns în spatele figurii colorate a lui Lewis se afla lucrarea alb-negru pictată într-un stil inspirat de Cubism.

Chipkin și Kohn au declarat pentru The Guardian că au indentificat-o după ce au văzut imaginea reprodusă a „Atlantic City” în Blast, jurnal de avangardă al mișcării Vorticist. „A durat 100 de ani să fie redescoperit «Atlantic City». Asta ne dă speranța că există alte picturi Vorticist ascunse care așteaptă să fie găsite”, au spus ei.

Saunders, una dintre cele două femei parte din mișcarea Vorticist

Helen Saunders (1885 – 1963) a fost una dintre cele două femei care s-au alăturat vorticiștilor, grup de pictori și scriitori avangardiști activi în Londra începutului de secol 20.

Artiștii preferau un stil unghiular, culori aprinse și subiecte urbane și industriale.

Vorticist, termen inventat de Ezra Pound

Poetul Ezra Pound a inventat termenul „Vorticists”, pe care Wyndham Lewis, co-fondator, l-a descris: „Te gândești imediat la un vârtej. În mijlocul vârtejului se află un mare loc liniștit unde toată energia este concentrată; acolo, în punctul de concentrare, se află Vorticist”.

Mișcarea s-a dizolvat în mare parte după Primul Război Mondial și puține dintre lucrările membrilor ei au supraviețuit.

„Praxitella”, împrumutată de la Leeds Art Gallery, va fi expusă alături de „Atlantic City”, variantă X-ray și parțial reconstruită color, în expoziția „Helen Saunders: Modernist Rebel”, care va fi vernisată la Courtauld Gallery pe 14 octombrie.

Foto: Analiza cu raze X a picturii „Praxitella”, cca.1921, de Wyndham Lewis (1882 – 1957). Credit: Courtauld Gallery