Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrare Banksy, vândută fracționat. O parte costă 120 lire sterline
banksy, credit dreamland margate

Lucrare Banksy, vândută fracționat. O parte costă 120 lire sterline

Showpiece, loc de desfacere pentru obiecte de colecție, a dezvăluit operele de artă și artefactele care vor intra în proprietate fracționată, inclusiv o pictură murală din 2023 a artistului stradal Banksy, anonim celebru în întreaga lume.

Pictura murală „Valentine’s Day Mascara” a lui Banksy, evaluată la 6 milioane de lire sterline, va putea fi accesată și de publicul obișnuit, care va putea deține o parte din ea pentru doar 120 de lire sterline.

„Valentine’s Day Mascara” a lui Banksy a apărut inițial pe o casă din Margate, Kent, de Ziua Îndrăgostiților din acest an, și a fost rapid confirmat ca fiind autentică prin intermediul contului de Instagram al artistului. Lucrarea a fost înlăturată de pe clădire pentru a fi conservată, însă, de atunci, timp de mai multe luni, proprietarul a respins oferte substanțiale din partea unor colecționari privați din întreaga lume, hotărât ca lucrarea să rămână în orașul în care a fost creată și să fie disponibilă publicului pentru a fi văzută. Acum, prin fracționarea lucrării – deschisă tuturor – pictura murală va putea să rămână, temporar, la Dreamland Margate, casa sa oficială.

Colecționarii vor putea achiziționa partea lor din această lucrare prin intermediul Showpiece.com. Începând cu 22 august 2023, vor fi disponibile 27.000 de bucăți în mai multe drop-uri, iar fiecare va debloca de asemenea accesul exclusiv la o serie de beneficii digitale și fizice, inclusiv printuri exclusive în ediție limitată create de graficienii King & McGaw.

Banksy – umor, ironie și comentarii politice

Banksy este unul dintre cei mai importanți artiști stradali din lume, iar adevărata sa identitate e subiect de speculații încă de când lucrările lui au apărut public, la sfârșitul anilor 1990. În ultimele două decenii, și-a construit o reputație ca fiind unul dintre cei mai creativi și controversați artiști ai timpului nostru, cu stilul său distinctiv care combină elemente de umor, ironie și comentarii politice. De cele mai multe ori, picturile murale ale lui Banksy apar spontan – și, de fiecare dată când se întâmplă acest lucru, ele continuă să uimească și să încânte publicul, în afara limitelor spațiului convențional al galeriei.

Valentine’s Day Mascara” este un exemplu al modului în care Banksy își folosește lucrările pentru a sensibiliza publicul cu privire la probleme importante. Reprezentând o caricatură a unei gospodine din anii ’50, lucrarea arată o femeie ce pare că face menajul, cu un ochi umflat și un dinte lipsă, și care este văzută împingându-și partenerul de sex masculin într-o ladă frigorifică – părând a fi pe tema abuzului domestic și a combaterii violenței împotriva femeilor. Showpiece strânge fonduri pentru a ajuta Refuge, cea mai mare organizație națională de combatere a abuzului domestic.