Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrare controversată expusă în Paris, stropită cu vopsea de un vizitator „nemulțumit”
miriam cahn, palais de tokyo, protest

Lucrare controversată expusă în Paris, stropită cu vopsea de un vizitator „nemulțumit”

O lucrare a lui Miriam Cahn expusă la Palais de Tokyo din Paris, care a stârnit controverse, a fost vandalizată cu câteva zile înainte de a fi demontată. Pe 7 mai, ea a fost stropită cu vopsea mov de un vizitator care s-a declarat „nemulțumit”.

Tabloul, intitulat „fuck abstraction !”, apare într-o expoziție a lui Cahn care se va încheia pe 14 mai. Artista și muzeul au precizat că lucrarea este un răspuns la abuzurile drepturilor omului comise în Ucraina, dar politicienii conservatori și grupurile pentru drepturile copilului au susținut că promovează pedofilia.

În lucrare, Cahn reprezintă o figură de mici dimensiuni ale cărei mâini sunt legate și care efectuează un act sexual cu o figură mai înaltă. Ea a declarat că a pictat-o după ce a văzut rapoarte despre gropile comune din Bucha și violurile comise de soldații ruși în 2022. Anumiți politicieni și organizații au încercat să intenteze un proces pentru a o îndepărta, deși Consiliul de Stat francez a considerat că pictura poate fi expusă pe motiv că nu reprezintă pedofilia și că se califică drept libertate de exprimare.

„Atac direct la libertatea de exprimare”

Un vizitator pe care Palais de Tokyo l-a descris drept „o persoană în vârstă” a pulverizat vopsea mov pe „fuck abstraction !”, potrivit Agence France-Presse. Bărbatul era „nemulțumit de punerea în scenă sexuală a unui copil și a unui adult”, a declarat muzeul pentru AFP.

În urma actului de vandalism, două săli ale expoziției au fost închise publicului.

Rima Abdul Malak, ministrul francez al Culturii, a declarat pentru Franceinfo: „Este un atac direct la libertatea de exprimare, ceea ce este destul de grav”. Site-ul a publicat o fotografie a ceea ce părea a fi „fuck abstraction !” după atac. Potrivit publicației, bărbatul care a vandalizat lucrarea ar fi ascuns vopseaua într-o sticlă de medicamente.

Guillaume Désanges, președintele Palais de Tokyo, a declarat pentru AFP că „fuck abstraction !” va rămâne expus până la sfârșitul expoziției, în acord cu artistul. Până în prezent, 80.000 de persoane au vizitat expoziția.