Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrare de Peter Doig estimată la 35 de milioane de dolari, vândută în noiembrie la New York

Lucrare de Peter Doig estimată la 35 de milioane de dolari, vândută în noiembrie la New York

„Swamped ”, lucrare semnată de Peter Doig, unul dintre cele mai importante nume ale artei contemporane, este estimată la 35 de milioane de dolari și ar putea stabili un record de licitație pentru artist în luna noiembrie, când va fi scoasă la vânzare de Christie’s.

Pictura din 1990, un exemplu al îmbinării de către artist a abstractului și figurativului, are în centru o barcă albă plutind printre buruienile și buștenii dintr-un lac.

Ea va fi scoasă la vânzare în cadrul licitației de artă contemporană organizată de Christie’s în noiembrie la New York, unde este așteptat să fie adjudecată contra unei sume de peste 35 de milioane de dolari.

„«Swamped» prezintă minunat talentul unic al lui Peter Doig de a manipula materialitatea picturii în ulei”, a spus Ana Maria Celis, specialist la Christie’s, citează artnews.com.

Lucrarea face parte din seria „Canoe” (1997 – 1999), al cărei subiect este o barcă singuratică pe un fundal semi-abstract. Doig a refolosit pentru aceasta imaginea stranie de la finalul filmului horror „Friday the 13th” (1980).

„Swamped” este una dintre primele picturi din serie.

Această vânzare va fi a treia apariție a operei în licitație. În mai 2015, un colecționar european a vândut-o pentru 26 de milioane de dolari la Christie’s din New York, stabilindu-se atunci un record pentru artistul scoțian. În 2002, înainte ca Doig să devină celebru, a fost vândută la Sotheby’s din Londra pentru doar 455.400 de dolari.

Actualul record al unei lucrări semnate Doig a fost stabilit în 2017, când peisajul „Rosedale” (1991) a fost adjudecat contra sumei de 28,8 milioane de dolari la Phillips New York.

Dacă „Swamped” atinge valoarea estimată, Doig va deveni unul dintre artiștii în viață cel mai bine vânduți.

Jeff Koons, al cărui „Rabbit” (1986) a fost vândut pentru91,1 milioane de dolari la Christie’s în 2019, este cel mai scump artist în viață, urmat de David Hockney.

„Swamped” va fi expusă la sediul Christie’s din Londra din 9 până în 16 octombrie, apoi va ajunge la sediul din Los Angeles al casei de licitații, înainte de vânzarea de la New York din noiembrie.