Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări create de Haring, Basquiat, Dalí pentru parcul de distracţii avangardist Luna Luna, expuse după 35 de ani datorită rapperului Drake
keith haring carousel

Lucrări create de Haring, Basquiat, Dalí pentru parcul de distracţii avangardist Luna Luna, expuse după 35 de ani datorită rapperului Drake

Lucrări create de Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Salvador Dalí și alți artiști importanți pentru parcul avangardist Luna Luna, sunt readuse la viaţă pentru prima dată, după 35 de ani în depozite. Acest lucru se datorează rapperului canadian Drake.

Luna Luna a fost creat de artistul vienez André Heller la sfârșitul anilor 1980, în Hamburg. Heller a reușit să-i convingă pe cei mai mari artiști ai vremii să creeze pentru parcul de distracții: Haring a pictat un carusel, Basquiat, o roată, iar Roy Lichtenstein un labirint, completat cu muzică de Philip Glass.

Problemele logistice și financiare l-au determinat pe Heller să vândă lucrările, acestea rămânând în cele din urmă în depozit zeci de ani.

Investiţie de 100 de milioane de dolari

În 2019, directorul de creație Michael Goldberg a găsit o postare pe un blog despre vechiul parc. Apoi, a cooptat DreamCrew, echipa de afaceri și management a lui Drake, care a adus Live Nation, organizatorul de festivaluri de muzică, și parteneri din lumea artei, precum Tate Modern, MOCA, The Kitchen și Shed. Ideea a fost nu numai să scoată lucrările din depozit și să le restaureze, ci să facă din Luna Luna o atracție, completată cu noi plimbări comandate de artiștii care lucrează astăzi. Drake a investit până acum aproape 100 de milioane de dolari în proiect.

Kathy Noble a fost numită curatoare şi manager.

André Heller nu va mai fi implicat în proiectul Luna Luna, după ce s-a aflat la începutul acestei luni că a luat niște schițe şi o ramă pe care Basquiat le făcuse pentru Luna Luna și apoi a creat o nouă lucrare de artă pe care le-a încadrat stilului Basquiat. Heller i-a atribuit piesa lui Basquiat și a încercat să o vândă la TEFAF pentru 3 milioane de dolari. Deși nu s-a vândut la târg, a fost în cele din urmă cumpărată de un colecționar pentru 800.000 de dolari. Heller a susținut că totul a fost o „farsă copilărească”, dar s-ar putea confrunta cu consecințe grave pentru fals în artă. Drept urmare, echipa Luna Luna a considerat că nu ar mai fi potrivit ca Heller să fie implicat în acest proiect.