Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de Georgia O’Keeffe, M.C. Escher și un roman de André Breton sunt domeniu public
tower of babel, escher

Lucrări de Georgia O’Keeffe, M.C. Escher și un roman de André Breton sunt domeniu public

Lucrări ale Georgiei O’Keeffe, care a murit în 1986, și ale lui Edward Hopper, care a murit în 1967, se numără printre picturile și alte opere de artă finalizate în 1928 în Statele Unite care au intrat, la 1 ianuarie 2024, în domeniu public. Printre lucrările finalizate în acel an se numără „The Empty Mask”, de René Magritte, „Tower of Babel”, de M.C. Escher, și un desen cu cerneală de Henri Matisse.

Romanul „Nadja” al lui André Breton, liderul și principalul teoretician al mișcării Suprarealiste, face parte acum din domeniul public, la fel ca și cartea ilustrată „Millions of Cats” a Wandei Gág și monografia fotografică „Urformen der Kunst” a lui Karl Blossfeldt.

În 2024, multe opere creative au ieșit de sub protecția drepturilor de autor și au intrat în domeniul public. În Statele Unite, care au cele mai lungi perioade de drepturi de autor din lume înainte de expirare, drepturile de autor pentru picturile și cărțile realizate între 1924 și 1978 sunt în general protejate timp de 95 de ani de la data apariției. Acest lucru înseamnă că operele din 1928 intră în domeniul public în acest an.

Cea mai mare parte a Europei – inclusiv Regatul Unit – precum și America de Sud și Canada acordă drepturi de autor timp de 70 de ani de la moartea creatorului. În Spania, regula este de 80 de ani. Cea mai mare parte a Africii și a Asiei, precum și Belarus, protejează drepturile de autor timp de 50 de ani de la moartea creatorului. Așadar, este posibil ca toate operele care intră în domeniul public în Statele Unite în acest an să fi pierdut deja protecția drepturilor de autor în majoritatea celorlalte țări din lume. Iar unele care intră în domeniul public în alte țări rămân protejate în Statele Unite.

Printre aceste opere care intră în domeniul public în țările în care regula este de 70 de ani de la moartea creatorului se numără toate operele pictorului cubist și dadaist Francis Picabia, ale sculptoriței letone Vera Mukhina și ale ilustratorului franco-britanic Edmund Dulac, toți decedați în 1953.

Iar în țările în care operele intră în domeniul public la doar 50 de ani de la moartea creatorului, întreaga operă a lui Picasso este acum liberă de drepturi de autor. Printre alți artiști care au murit în 1973 se numără artistul danez Asger Jorn, modernistul brazilian Tarsila do Amaral și caricaturistul Chic Young, creatorul benzii desenate „Blondie”.

Primele variante Mickey și Minnie Mouse, în domeniu public

Unele dintre cele mai importante creații care au intrat în domeniu public acum sunt versiunile inițiale ale personajelor Mickey Mouse și Minnie Mouse de la Walt Disney Studios, așa cum au fost prezentate în scurtmetrajele de animație „Steamboat Willie” și „Plane Crazy”. Publicul este acum liber să îl folosească pe Mickey, doar în versiunea „Steamboat Willie”, așa cum dorește, atâta timp cât nu încalcă mărcile Disney.

„Disney a făcut presiuni pentru legea care a extins durata drepturilor de autor la 95 de ani, care a ajuns să fie numită în derizoriu «Legea de protecție a lui Mickey Mouse». Această prelungire a fost criticată de cercetători ca fiind regresivă din punct de vedere economic și având un efect devastator asupra capacității noastre de a digitaliza, arhiva și avea acces la patrimoniul nostru cultural”, a scris Jennifer Jenkins, director la Duke Center for the Study of the Public Domain de la Duke University, adăugând că acum compania a devenit ea însăși un „practician talentat și de succes în ceea ce privește valorificarea domeniului public”.

Foto: „Tower of Babel”, de M.C. Escher