Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fundația Andy Warhol și fotografa Lynn Goldmith, acord în disputa privind drepturile de autor
prince andy warhol the andy warhol foundation for the visual arts inc. artists rights society ars new york

Fundația Andy Warhol și fotografa Lynn Goldmith, acord în disputa privind drepturile de autor

Fundația Andy Warhol și fotografa Lynn Goldsmith au ajuns la un acord privind o dispută legată de drepturile de autor, au anunțat cele două părți la o instanță federală din New York.

A fost precizat că Warhol Estate îi va plăti lui Goldsmith mai mult de 21.000 de dolari, inclusiv 11.000 de dolari pentru cheltuielile de judecată, potrivit unui dosar comun citat de artnews.com.

Curtea Supremă americană s-a pronunțat anul trecut împotriva Fundației Andy Warhol în procesul privind încălcarea drepturilor de autor intentat fotografei Lynn Goldsmith referitor la seria de portrete „Prince”. Decizia a stabilit că o serigrafie a lui Warhol cu starul Prince, retipărită într-o revistă Condé Nast, nu a reprezentat „utilizare corectă” în conformitate cu legea drepturilor de autor.

Judecătorii au decis cu 7 voturi la 2 în favoarea lui Goldsmith, susținând că „operele originale ale fotografei, ca și cele ale altor fotografi, au dreptul de a fi protejate prin drepturi de autor, chiar și față de artiști celebri”.

În dezacord, judecătoarea Elena Kagan, secondată de președintele Curții Supreme, John G. Roberts Jr., a declarat că decizia „va obstrucționa noua artă, muzică și literatură, va zădărnici exprimarea de noi idei și obținerea de noi cunoștințe. Va face lumea noastră mai săracă”.

Verdictul dat de Curtea Supremă ar putea să creeze un precedent pentru cazurile care implică doctrina „fair use” (utilizare corectă, n.r.).