Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Moebius câștigă 120 milioane de dolari într-un proces împotriva a sute de falsificatori străini
marilyn monroe bubblegum audrey hepburn bubblegum, copyright michael moebius

Moebius câștigă 120 milioane de dolari într-un proces împotriva a sute de falsificatori străini

Artistul german Michael Moebius, cunoscut pentru că pictează embleme ale culturii pop făcând  baloane din gumă de mestecat, a câștigat 120 de milioane de dolari într-un proces împotriva a sute de falsificatori străini. Echipa lui a spus că aceasta este „cea mai mare sumă acordată vreodată unui artist independent în viață”.

Moebius a dat în judecată 399 de companii distincte cu sediul în China și în alte țări despre care a afirmat că au încălcat drepturile de autor prin vânzarea de „versiuni contrafăcute” ale imaginilor sale, potrivit plângerii depuse la un tribunal din Statele Unite.

Sute de mii de încălcări ale drepturilor de autor

„Acesta este doar vârful icebergului. Este o adevărată nebunie în ceea ce privește încălcările. Dacă veți căuta pe Google «Marilyn bubble gum», 99 la sută sunt contrafăcute”, a declarat Moebius pentru Artnet News. „Este evident că am făcut ceva bine, pentru că această artă atrage oamenii de mai mult de un deceniu și îi face fericiți. Dar calitatea falsurilor mă afectează cu adevărat. Oamenii se întreabă dacă dețin falsuri sau lucrări reale. Îmi pare atât de rău pentru acest lucru și afectează cu adevărat piața”.

Artistul a susținut și că firmele au făcut „eforturi mari” pentru a se proteja de răspundere și pentru a nu recunoaște „întreaga amploare și interconectare a operațiunii lor de falsificare”, se arată în proces.

„De-a lungul unui deceniu, m-am confruntat cu sute de mii de încălcări ale drepturilor de autor ale operelor mele de artă”, nota Moebius într-o postare pe Instagram înainte de decizia instanței.

Hotărârea care a pus capăt procesului a fost emisă după ce Michael Moebius a depus o cerere pentru un ordin de judecată în lipsă împotriva a trei inculpați principali care nu s-au prezentat în fața instanței.

„Niciunul dintre inculpații lipsă nu a răspuns în vreun fel, iar timpul pentru a răspunde a expirat, astfel încât afirmațiile din plângere sunt necontestate și sunt considerate admise”, a scris judecătorul în decizia sa.

Moebius a mai obținut, în perioada februarie – aprilie, sentințe în lipsă împotriva a numeroși alți inculpați, după ce nici aceștia nu au răspuns la citațiile instanței, în timp ce artistul a cerut clasarea proceselor împotriva mai multor companii.

În timpul litigiului, unii dintre inculpați încercaseră să se opună procesului – făcând presiuni pentru respingeri și amânări. Dosarele tribunalului indică faptul că unii dintre inculpați au angajat un avocat chinez pentru a încerca să negocieze o înțelegere. În cele din urmă, nouă companii au încheiat un acord de soluționare cu Moebius, a mai spus el.

Proces de referință în protejarea operelor de artă originale

În ultimul său ordin, judecătorul a interzis, de asemenea, în mod permanent, companiilor să mai vândă orice alte produse fără permisiunea lui Moebius și transferul numelor de domenii ale companiei sub controlul artistului, arată documentele tribunalului.

„Într-un mediu în care prestigioase case de lux precum Hermès, Gucci, Louis Vuitton și Dior se luptă cu încălcări frecvente, operele specifice ale lui Moebius s-au confruntat cu probleme similare”, se arată în declarația echipei lui Moebius. „Această paralelă nu numai că accentuează succesul global și cererea mare pentru creațiile lui Moebius, dar subliniază și importanța ca referință a acestui proces în protejarea operelor de artă originale și a proprietății intelectuale”.

Moebius a declarat că echipa lui a început deja să execute hotărârea împotriva unora dintre companii. În prezent, artistul are avocați în Singapore și în Uniunea Europeană care lucrează pentru a pune în aplicare în aceste țări hotărârea emisă în SUA.

„Vom deschide un proces de urmărire în luna iunie”, a declarat un reprezentant al lui Moebius pentru Artnet News.

În ceea ce privește despăgubirile masive acordate lui Moebius, echipa lui a precizat că procesul ar fi putut fi de ordinul miliardelor dacă el nu ar fi fost atât de perspeverent în trimiterea de solicitări de retragere în baza DMCA (Digital Millennium Copyright Act) către site-uri precum Amazon și Alibaba.

Michael Moebius speră acum că victoria sa va inspira alți artiști să își apere drepturile de autor.

Imagine: Marilyn Monroe Bubblegum și Audrey Hepburn Bubblegum (c) Michael Moebius