Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Frida Kahlo Corporation a dat în judecată comercianți online pentru încălcarea mărcii

Frida Kahlo Corporation a dat în judecată comercianți online pentru încălcarea mărcii

Frida Kahlo Corporation a intentat două procese luna aceasta împotriva comercianților online în încercarea de a pune capăt reproducerii neautorizate a chipului și a operelor de artă ale artistei mexicane.

Compania, care deține marca înregistrată, a cerut vânzătorilor de pe Amazon fie să renunțe la toate profiturile presupuse a fi obținute din imaginea contrafăcută a artistei, fie 2 milioane de dolari „pentru fiecare utilizare contrafăcută a mărcilor comerciale revendicate”, potrivit artnews.com.

În plângere a fost menționat că „imaginile, operele de artă și lucrările derivate ale învinuiților sunt practic identice și/ sau substanțial similare cu operele Fridei Kahlo”. Asta încalcă legea americană privind mărcile înregistrate.

Comercianți cu nume fictive și produse din aceeași sursă

Frida Kahlo, o anticapitalistă convinsă, a murit în 1954 fără a lăsa un testament, astfel că, în conformitate cu legea mexicană a proprietății, nepoata ei, Isolda Pinedo Kahlo, a moștenit drepturile de proprietate ale artistei. Fiica acesteia din urmă, Maria Cristina Romeo Pinedo, a primit în 2003 o împuternicire cu privire la drepturi.

Corporația Frida Kahlo a fost înființată în anul următor cu obiectivul principal de a proteja „licențierea și comercializarea mărcii «Frida Kahlo» în întreaga lume”. Cu sediul în capitala Panama, aceasta controlează mai mult de douăzeci de mărci comerciale asociate cu marca Frida Kahlo.

Compania susține în cazul deschis acum că vânzătorii online au folosit nume fictive pentru a comercializa produse pe Amazon și pe alte platforme comerciale online și că și-au procurat produsele dintr-o „sursă comună”.

Nu e prima dată când Frida Kahlo Corporation încearcă să exercite un control legal asupra mărcii Kahlo. În 2018, a depus o plângere la Tribunalul Districtual din Florida de Sud împotriva strănepoatei lui Kahlo, Maria Cristina Romeo Pinedo, și a fiicei acesteia, Mara de Anda Romeo, acuzându-le de încălcarea mărcii comerciale. Tensiunea de lungă durată dintre cele două părți a izbucnit în urma lansării de către Mattel a unei păpuși Barbie care o înfățișează pe Kahlo.

A fost susținut la un tribunal mexican că firma nu avea licență pentru a folosi imaginea lui Kahlo pentru seria de jucării care omagiază femeile sursă de inspirație din istorie. Un judecător le-a dat dreptate și a ordonat producătorului de jucării și magazinelor din Mexic să nu mai vândă păpușa. Mattel a precizat apoi că a obținut permisiunea de la Frida Kahlo Corporation, „care deține toate drepturile”.

Imagine: pictura „Diego y yo”, autoportret semnat de Frida Kahlo devenit cel mai scump tablou al unui artist latino-american vândut vreodată la licitație (c) Sotheby’s