Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de natură statică din colecția de pictură a Muzeului de Artă Vizuală Galați, expuse începând cu 13 iulie
mav galati

Lucrări de natură statică din colecția de pictură a Muzeului de Artă Vizuală Galați, expuse începând cu 13 iulie

Lucrări de natură statică din colecția de pictură a Muzeului de Artă Vizuală Galați vor fi expuse timp de o lună, începând cu 13 iulie.

Curatorul expoziției este Cristiana Culiță, muzeograf.

Natura statică sau natura moartă reprezintă o compoziție artistică ce conturează un obiect sau un aranjament de obiecte, fie ele naturale sau create de om. Pictura identificată prin elemente de natură statică a fost frecvent folosită pentru transmiterea mesajelor alegorice sau metaforice, adesea ca parte a unei iconografii religioase.

Popularitatea naturii statice rămâne o constantă în arta modernă, devenind un punct de pornire pentru experimentare, spune curatoarea.

„Intenția abordării genului variază de-a lungul timpului, preluând aspecte morale, aspecte legate de știință, filozofie, mergând până la limitele tehnice prin abordarea mimesisului sau dimpotrivă, prin diversificarea opțiunilor vizuale cu ajutorul dezintegrării și fragmentării caracteristicilor semnificative. (…) Cu un context tehnologic într-o continuă evoluție, cu o societate a cărei etapă următoare este tot mai greu de anticipat, este evidentă redefinirea constantă a genului, artiștii contemporani aducând atât un omagiu naturii moarte, dar și noi etape în dezvoltarea acesteia.

Selecția de picturi din colecția muzeului devine astfel pretextul unei noi întâlniri cu obiectele ce completează imaginea punctată a genului naturii statice în expunerea permanentă. Tehnicile și perspectivele multiple converg în maparea subtilă a diversității exprimărilor plastice”.

Expoziția va fi deschisă la MAV Galați până pe 14 august.