Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări din colecţia Eduard Uzunov, incluse în patrimoniul Muzeului „Ligia și Pompiliu Macovei”
ligia macovei

Lucrări din colecţia Eduard Uzunov, incluse în patrimoniul Muzeului „Ligia și Pompiliu Macovei”

O nouă expoziție, „Ligia Macovei în colecţii private”, cu lucrări din colecția Eduard Uzunov, va fi vernisată pe 24 martie. Operele de artă vor fi integrate în atelierul și în casa artistei, la Colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei” (str. 11 Iunie, nr. 36-38).

Potrivit Muzeului Municipiului București, expoziția continuă un program mai complex, care are în vedere cercetarea lucrărilor Ligiei Macovei aflate și în colecții private, un demers necesar pentru a completa investigația mai amplă dedicată vieții și creației artistei.

Ligia Macovei a ilustrat creaţia argheziană

Proiectul a cuprins, în anul 2022, două evenimente speciale care au avut loc la Rotenberg-Uzunov Art Gallery.

Primul este vernisajul expoziției care a cuprins lucrări realizate de Ligia Macovei pentru a ilustra creația argheziană, dar și picturile aflate în colecția Eduard Uzunov. Al doilea eveniment a fost prezentarea unui album de artă, inedit, realizat de galerie în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și publicat la editura Monitorului Oficial.

Ligia Macovei (1916-1998) a expus la numeroase saloane naţionale, dar şi la Bienala de la Veneţia din anul 1956. A deschis, de-a lungul carierei sale, expoziții personale la Roma, la Galleria Penelope (1962), la Viena, la Künstlerhaus (1965) și în Tunis, la Galeria I Information (1975).

Artista a participat și la numeroase expoziţii de grup organizate în străinătate.

Ligia Macovei a fost conferenţiar la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, iar în anul 1958 a îndeplinit funcţia de delegat permanent al Republicii Populare România pe lângă UNESCO (Paris), fiind numită şi comisar al pavilionului românesc la cea de-a XXIX-a Bienală de la Veneţia. În 1964, Ligia Macovei primeşte o menţiune specială la târgul de carte de la Leipzig pentru volumul ilustrat Poezii de Mihai Eminescu. A realizat, de asemenea, ilustrație și pentru poezia lui Tudor Arghezi, un alt titan al literaturii române.