Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Lucrări semnate de Kehinde Wiley pot fi admirate la National Gallery din Londra, până în primăvara anului viitor

Lucrări semnate de Kehinde Wiley pot fi admirate la National Gallery din Londra, până în primăvara anului viitor

Expoziţia “The Prelude”, cu opere ale lui Kehinde Wiley, poate fi admirată până pe 18 aprilie, la National Gallery din Londra.

Wiley este un artist american cunoscut în special pentru portretele pe care le-a realizat unor persoane de culoare în stilul practicat de marii maeştri. În 2017 l-a pictat pe Barack Obama şi a devenit primul artist de culoare care a creat portretul unui preşedinte american.

Opera sa face deseori referire la canonul portretisticii europene şi înlocuieşte subiecţii, care în epoca marilor maeştri erau lideri politici, istorici sau religioşi, cu persoane din diverse medii etnice şi sociale

“Imaginile sale – parţial citare a unui stil, parţial intervenţie personală – ridică întrebări legate de putere, privilegii, identitate şi mai ales privind lipsa figurilor afro-americane din arta europeană”, arată cei de la National Gallery în prezentarea expoziţiei.

În această expoziţie, Wiley trece de la portretistica marilor maeştri la reinterpretarea picturii de peisaj.

Prin intermediul acestor noi creaţii, inclusiv film, Wiley abordează perioada romantică şi modul în care aceasta era concentrată pe scene epice cu oceane şi munţi şi creează o legătură cu peisaje montane sau marine semnate de clasici precum Joseph Mallord William Turner, Claude Gellée, Claude-Joseph Vernet şi Caspar David  Friedrich.

Credit foto: National Gallery