Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrările Renoir, Cézanne și Gauguin restituite de Musée d’Orsay, scoase la vânzare
paul gauguin, nature morte mandolin

Lucrările Renoir, Cézanne și Gauguin restituite de Musée d’Orsay, scoase la vânzare

Operele Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne și Paul Gauguin restituite la începutul acestui an de Musée d’Orsay vor fi scoase la licitație luna viitoare prin intermediul casei Sotheby’s, la New York.

Cele patru lucrări – peisajul marin „Marine Guernesey/ Paysage de bord de mer” (1883) și un studiu pentru „Le Jugement de Pâris” finalizat în jurul anului 1908, de Renoir, „Still life with mandolin/ Nature morte avec pivoines de chine et mandoline” (1885), de Gauguin, și acuarela „Undergrowth/ Sous-bois” (1890 – 1892), de Cézanne – au fost restituite moștenitorilor influentului comerciant francez Ambroise Vollard.

Licitația reprezintă prima vânzare majoră de lucrări din colecția lui Vollard în mai mult de un deceniu.

Lucrările sunt expuse la Sotheby’s Paris, aducând în prim plan istoria extraordinară a acestor lucrări ca parte integrantă a dezvoltării înțelegerii comune a artei impresioniste și moderne.

Musée d’Orsay a fost obligat de un tribunal administrativ francez să restituie tablourile, care au fost furate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Estimare de cel mult 15 milioane de dolari

„Nature morte avec pivoines de chine et mandoline”, lucrare rară realizată de Paul Gauguin în timp ce locuia la Copenhaga cu soția sa, Mette Gad, și copiii lor, a primit o estimare de 10 milioane – 15 milioane de dolari, fiind considerat și cel mai valoros lot.

marine guernesey, renoir

Paysage de bord de mer

„Paysage de bord de mer”, creat de Renoir într-un moment definitoriu al carierei lui, într-o perioadă de stabilitate financiară și independență artistică regăsite, a primit o estimare de 1 milion – 1,5 milioane de dolari. „Le Jugement de Pâris” a fost estimat la 300.000 – 500.000 de dolari.

Acuarela „Sous-bois” a lui Cézanne a primit cea mai mică estimare între cele patru, de 250.000 – 350.000 de dolari.

Ele vor fi vândute în seria Modern Evening Auction, pe 16 mai.