Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Lumile femeii” – Galina Vieru și Natalia Yampolskaia expun la Viena
galina vieru, natalia yampolskaia

„Lumile femeii” – Galina Vieru și Natalia Yampolskaia expun la Viena

Artistele basarabene Galina Vieru și Natalia Yampolskaia expun o serie de lucrări la galeria Institutului Cultural Român din Viena în perioada 7 – 30 septembrie.

Proiectul expozițional „Lumile femeii” reprezintă un duet cromatic, iar autoarele își propun să dezvăluie natura interioară a femeii. Gândurile, sentimentele, dorințele, aspirațiile, tânguirile pictate pe pânză vorbesc despre natura femeii, despre profunzimea sufletului feminin.

Despre Galina Vieru

Artistă și poetă, Galina Vieru locuiește și activează la Chișinău. S-a născut pe 23 mai 1983, în satul Puțintei, raionul Orhei. A absolvit Facultatea de Arte plastice și Design și studiile de masterat în același domeniu, la Chișinău, în 2006. A activat în calitate de lector universitar și profesor de arte în mai multe instituții de învățământ superior din țara de origine.

Este unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova, având un stil aparte în pictură, cât și în poezie, determinat de albastrul culoare și albastrul simbol ce predomină în creația ei.

A vernisat mai mult de douăzeci de expoziții personale de pictură, a expus lucrări în multiple proiecte internaționale de grup în străinătate și a participat la simpozioane internaționale de artă în țări precum România, Franța, Turcia, Ucraina, Serbia și Republica Moldova, cel mai recent fiind Simpozionul Internațional de Artă „Eskișehir” din Turcia (septembrie 2022). Lucrări ale ei se regăsesc în colecții private din SUA, Canada, Germania, Franța, Italia, Austria, Portugalia, Elveția, România, Ucraina, Moldova, Polonia și China, cât și în colecții publice.

Premiată în domeniul artelor plastice și literatură, Galina Vieru practică mai mult pictura de șevalet, dar este și autor de grafică de carte.

Despre Natalia Yampolskaia

Natalia Yampolskaia s-a născut în 1982, la Tighina, este conferențiar, profesor asociat în arte plastice la Colegiul Superior de Artă, membră a Uniunii Artiștilor din Moldova. A absolvit Colegiul de Artă din Tighina cu diplomă în Pictură și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău cu diplomă în Arte Decorative (master).

A participat la numeroase expoziții colective. Lucrările ei au fost expuse în Germania, Austria, Franța, Ungaria, Rusia, Ucraina, Moldova, România, Bulgaria, Turcia și Albania. A luat parte la diferite proiecte internaționale de artă, în calitate expert în arte decorative, curator și participant.

Lucrează în tehnici de pictură în ulei și acril, precum și tehnici de artă decorativă din pâslă și batik. Picturile pitorești și decorative ale artistei transmit frumusețea și variabilitatea lumii, fragilitatea și inconstanța ei. Picturile se află în colecții private in Moldova si peste hotare.

Vernisajul expoziției de la Viena va avea loc pe 7 septembrie, în prezența artistelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, de la ora 19:00.