Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Madonna ar deține un tablou Langlois dispărut de zeci de ani. Orașul francez Amiens îi solicită să o împrumute
diana si endymion, langlois

Madonna ar deține un tablou Langlois dispărut de zeci de ani. Orașul francez Amiens îi solicită să o împrumute

Primarul unui oraș francez care candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2028 face apel la starul pop Madonna să împrumute un tablou atribuit lui Jérôme-Martin Langlois, despre care istoricii de artă spun că a dispărut în urmă cu mulți ani și care s-ar afla în colecția cântăreței.

Solicitarea localității franceze Amiens a fost făcută prin intermediul unei înregistrări video, relatează BBC. Primarul orașului, Brigitte Fouré, i-a adresat o rugăminte Madonnei, spunând: „Există o legătură specială între dumneavoastră și orașul nostru. (…) Aș dori, cu această ocazie, să ne împrumutați tabloul dumneavoastră pentru ca localnicii să redescopere această lucrare și să se bucure de ea”.

Pictura în cauză, „Diana și Endymion”, atribuită lui Jérôme-Martin Langlois a fost văzut public cel mai recent într-un muzeu din Amiens înainte de Primul Război Mondial. Nu există nicio documentație despre ce s-a întâmplat cu ea de atunci.

Lucrarea ar fi fost licitată în 1989

Pictura din secolul al XIX-lea a fost comandată de regele francez Ludovic al XVIII-lea și s-a crezut la un moment dat că a fost distrusă într-un bombardament în 1918.

Potrivit publicației franceze Le Figaro, o lucrare despre care se credea că ar fi fost fie originalul care a dispărut din Amiens, fie un duplicat, a fost vândută la o licitație din New York, la Sotheby’s, în 1989. Rapoarte ulterioare au identificat-o pe Madonna ca fiind cumpărătorul care a plătit 1,3 milioane de dolari pentru tablou.

Madonna este cunoscută ca fiind un colecționar prolific de fotografii și de lucrări semnate Tamara de Lempicka, Marilyn Minter și Damien Hirst. O imagine a lucrării în cauză a apărut într-un articol din 2015, în Paris Match, care prezenta profilul colecției Madonnei, deși nu este clar dacă vedeta este actuala proprietară a lucrării sau dacă tabloul identificat în articolul din 2015 este originalul pierdut de la muzeul Amiens.